Hasfali sérv

Erős megterhelés, súlyos fájdalom – általában ezekkel a panaszokkal fordulnak orvoshoz azok, akik sérvvel küszödnek. Háromféle sérvet különböztetünk meg a leggyakoribbak közül: hasfali sérv, lágyéksérv és combsérv. Portálunk tematikájához illeszkedően mi az elsőt járjuk körbe alaposan.

Kiderül többek közt, hogy mik a hasfali sérv tünetei, hogyan kezelik a sérvet a szakemberek, illetve milyen utókezelésre van szükség. Megtudjuk többek közt, hogy a gyógyításhoz szinte kivétel nélkül sérvműtétre van szükség, majd ezt követően legalább hathetes pihenőt rendel el az orvos. Feküdni ugyan nem muszáj, de a fizikai megerőltetés szigorúan tilos!

Mi a sérv?

A sérv lehet szerzett vagy veleszületett hasfali defektus, amely miatt a hasűri szervek képesek kinyomulni. Ezeken a nyílásokon normális esetben erek, izmok és idegek lépnek ki, de műtétek után maradt hegek is jelenthetnek hajlamosító tényezőt. A sérv fájdalmas, a bőr alatt kitapintható duzzanat, amely sokszor fizikai igénybevétel után jelentkezik.

A sérvek kezelése

A sérvek általában kezdeti stádiumban visszahelyezhetőek, később azonban rögzülnek. Súlyos szövődmény a kizáródás, mely esetén a fájdalom mellett széklet-, szélleállással kell számolni. A kizáródás hat órán belül visszahelyezhető, de kezelés hiányában az erek elhalnak. A gyógyítás módszere szinte minden esetben a műtét, hiszen a hasfal megerősítése a cél. A sérvet akár a háziorvos is diagnosztizálhatja, aki aztán a sebészetre irányítja betegét.

Aneszteziológiai vizsgálat, EKG, mellkasröntgen, hasi ultrahang után kerülhet sor a műtétre. Gerincközeli, esetleg általános érzéstelenítésben zajlik az eljárás. Egyes sérvek egynapos sebészet keretében is kezelhetők, de általánosságban pár napot kell a betegnek a kórházban töltenie. A műtét után legalább 6 hetet pihenni kell, nem feküdni, de a fizikai igénybevétel ilyekor tilos. Ezután fokozatosan szabad megterhelni a hasfalat, hogy a friss heg ne sérüljön.

A leggyakoribb sérvek

A hasfal egyik gyenge pontja a köldök körüli terület, gyakran itt alakul ki a sérv, amit köldöksérvnek neveznünk. A lágyéksérv – ahogy neve is mutatja – lágyéktájékon keletkezik, a férfiaknál tapasztalható, hogy az a rész, ahol a herék a herezacskóba vándorolnak, gyengébb. A combsérv ott alakulhat ki, ahol az alsó végtagi erek a kismedence felől a combrészbe futnak át.

A sérv diagnosztizálásához orvoshoz kell fordulni, általában a fájdalom miatt erre mindenképpen sor kerül. A sérvkötők csak kezdődő sérvnél alkalmazhatóak, a legtöbb esetben a műtét jelent végleges megoldást.


close