A petefészek ciszta tünetei

Orvos válaszol rovat
Tisztel Doktornő/Úr!
2 éve csecsemőfőnyi méh, tele miómával, eltávolították a méhemet. Tavaly 11 hónapban voltam kontroll vizsgálaton. Ott kiderült a bal oldali petefészken 40 mm ciszta látható, fél év múlva kontroll. 4 hete visszamentem már 3 rekeszű ciszta volt, amire azt mondta főorvos ez már nem múlik el, de várunk. Két hete nagyon fájt, nagy és kemény lett a hasam, visszamentem, megint ultrahang ami azt mutatta, csak szétdurrant mind a három, nincs semmi. Aztán azóta is fáj a hasam, derekam, a hasam pedig olyan nagy mint egy terhesé és kemény. Most elkezdtem saját magamtól szedni az amoxicillint. Kérdésem, vajon mi a bajom, mert nagyon bosszant, hogy nem igazán jó a teherbíró képességem, inkább csak fekszem, már ha tehetem, mivel dolgozom is.
2012. 06. 02. | 14:05

Kedves Kérdező!
A petefészek ciszta tünetei:
A ciszta sokszor semmilyen tünettel nem jár, így egyéb ellenőrző vizsgálatok során derül rá fény. Ha azonban mégis jelentkeznek panaszok, akkor azok az alábbiak lehetnek – természetesen ezek a tünetek még együttesen sem jelentik kizárólag ciszta jelenlétét.
Bizonytalan jellegű gyomorpanaszok.
Nehezen körülírható kismedencei fájdalmak.
Alhasi feszülés, kisugárzó fájdalom.
Attól függően, hogy milyen szervet nyom a nagyméretűre megnőtt ciszta, okozhat egyéb medencetájéki problémát is.
Nagy mennyiségű hormontartalom esetén okozhatja a menstruáció késését vagy kimaradását is.
A beteg életkora, panaszai, a tapintásos és az ultrahang vizsgálatokkal (UH) nyert információk alapján mérlegelhető a ciszta jó- vagy rosszindulatú természete. Ebben segítségünkre lehetnek egyes, vérvétellel nyerhető laborértékek, az ún. tumormarkerek is. További jelentős segítséget tud nyújtani a döntésben a test – hőenergia vizsgálat. A jó- vagy rosszindulatú jelleg, valamint a betegség pontos típusa véglegesen csak az elváltozásból vett szövet-, illetve sejtminta vizsgálatával állapítható meg.
Az egyszerű, jóindulatú ciszták rendszerint egy-két menstruációs ciklust követően spontán eltűnnek. Beavatkozásra általában nincs szükség.
Amennyiben a ciszta hónapokig észlelhető, 5 cm-nél nagyobb az átmérője, szöveti elemeket tartalmaz, vagy ultrahang illetve test – hőenergia vizsgálat során kóros – rosszindulatú folyamatra jellemző – eredményt kapunk, műtéti eltávolítása jelenti a szokásos protokollt.
Bizonyos esetekben a ciszták rövid vénás altatásban a hüvelyen keresztül megpungálhatók, a belsejükben lévő folyadék leszívható.
Sejtvizsgálat során megállapítható a ciszta jó- vagy rosszindulatú természete, amely a további megfelelő kezelési mód megválasztásában segíthet.
A jóindulatú ciszták műtéte hastükrözéssel a legkorszerűbb. A beavatkozás során megpróbálják kihámozni a cisztát a petefészek állományából úgy, hogy minél kevesebb működő, egészséges petefészekszövet kerüljön eltávolításra. Amennyiben ez műtéttechnikai szempontból nem lehetséges, akkor sajnos az egész petefészket ki kell venni.Ebben a kérdésben az egyik legnagyobb segítséget – az ultrahang vizsgálat és a daganatjelzők vérszintje tudja nyújtani.
Tekintettel a ciszták sokféleségére, bizonytalan eredetére és viselkedésére, igazolt petefészek ciszta esetén a rendszeres kontrollvizsgálat elengedhetetlen.

Orvosszakértő 2012. 06. 05. | 21:12
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close