Akut has?

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!
Az akut has probléma érdekel, több éve fáj és puffad, szúr, feszül a hasam a köldöktől lefelé balra kissé mélyebben érzem (bél-petefészek magasságában) és az elmúlt 2 hétben kritikussá vált. Kisugárzik a bal talpamba, sarkamba, achillesem környékére. Nagyon meg vagyok ijedve! Vastagbél és gyomortükrözés most volt hétfőn, negatív, pici polip volt a nyombélben, szövettani eredményre várunk. A tükrözés előkészítéséhez a bélmosást végigcsinálásakor az amúgy is kritikus erősségű fájdalom még erősebb lett. Pisiléskor, menzeszkor, nemi életkor, székeléskor és leginkább evés után erősödik, és már elviselhetetlen. Vékonybél kapszula endoszkópia volt tavaly tavasszal, akkor enyhe felmaródásokat találtak a nyombélben, patkóbélben, mást nem. Laborok, vizelet most negatív, CRP rendben, hasnyálmirigy rendben, vesefunkciós labor negatív, sima hasi Uh bélmegvastagodást mutat a bal alhasban. Esetleges valamilyen hasi sérv, köldöksérv, bélsérv is szóba jöhet, ehhez milyen vizsgálat szükséges és hova fordulhatok S.O.S.? A vizsgálatok nagy részét a Honvéd kórházban (régi MÁV) csinálták az elmúlt 1 hétben, hétfőre vagyok kiírva hasi és kismedencei CT-re. Szükséges lehet vékonybél CT is? A kezelőorvos sérv ügyben járatlan. Endometriosisra is gyanakszanak, olvastam a laparoszcopiás beavatkozásról és egy új miniplasztikai sérvműtétről is, ami biztonságosabb, 3cm-es bemetszéssel rendesen tudják rögzíteni a szövetbarát felszívódós implanthálót, de nem tudom, hogy lágyék- és köldöksérv mellett egyéb hasi sérv vagy bélsérv (pl. enterocele..stb.) esetén is alkalmazható-e?
2 bemenetes hasvizsgálat segíthet? És ezt milyen szakterületű orvos végzi? Gynecourologiáról és andrologiáról is olvastam, de nem is értem pontosan, hogy ezek mik. A nőgyógyász csak hüvelyi és hasi Uh-t csinált, ill. kézzel megtapogatott és méhszájseben kívül más eltérést nem talált ezek alapján.
Merre menjek tovább? Milyen szakterület, milyen vizsgálat? A vékonybél milyen egyéb vizsgálata lehetséges? Esetleg izotópos vizsgálat? Duplex Uh? Egyéb radiológiai vizsgálat? Nem értek hozzá, hogy melyik mit takar pontosan, az internetet böngészve találtam ezekre. Nagyon számítok a célirányos gyors segítségükre! (32 éves vagyok és még nem szültem).
2011. 12. 16. | 00:20

Kedves Kérdező!
A kérdés alapján zavaros a sok említett diagnosztikai eljárás. Az akut has kizárható. Sérvre jellemző tünetet nem ír (változó nagyságú rezisztencia a lágyéktájon vagy a köldöknél). A kivizsgálása komplett. A CT valóban indokolt és döntő. Addig is mindenképpen indokolt az étkezési napló vezetése és a diéta. Kerülje a fűszeres ételeket, szénsavas italokat. Csökkentse az egyszerű szénhidrát arányát az étkezésekben. Alkohol- és dohányzási tilalom. Alkalmazzon probiotikus kúrát és minden nap mozogjon legalább fél órát. Az endometriosis valóban szóba jövő ok. A tartós panasz miatt a relaxációs technika elsajátítása, stresszkezelés is segíthet. Sebészeti konzíliumot igénylő eltérés nem igazolódott eddig.

Orvosszakértő 2011. 12. 19. | 19:55
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close