Bélgázképződés

Orvos válaszol rovat
Egy évvel ezelőtt voltam ultrahang vizsgálaton, minden rendben volt, csak azt mondták,hogy "izgágák" a beleim a köldök környékén. Bizmutot kellett szednem, ami minden kórokozót elpusztít a belekben. Én semmi változást nem tapasztaltam utána. Azóta is "izgágák" a beleim, szerintem a gázok miatt és mostanában szinte mindig érzem a feszítő érzést is. Ilyenkor jó erősen megnyomkodom a köldök környékén - fáj is,de csak ekkor - és utána alul vagy felül távozik egy levegő buborék.

Régebben ennyitől is jobban éreztem magam. Mostanában azonban sokáig kell ezt csinálnom, sok buboréknak kell távoznia, hogy végre jobban érezzem magam. Gyakran hasizommal is pumpálom ki a levegőt. Azt szeretném kérdezni, normális dolog-e a gázképződés a vékonybélben, nem utal-e betegségre? Lehet-e ellene tenni valamit? Régebben csak akkor éreztem puffadást, amikor mindenfélét összeettem. Mostanában szinte mindig érzem, függetlenül attól mennyit és mit ettem. Lehetséges, hogy a stressz okozza? Egyébként se hasmenésem, se székrekedésem nem szokott lenni. A laborvizsgálat csupán enyhe vashiányt mutatott. Lehet, hogy rossz a felszívódás?

52 éves, éppen változókorban lévő nő vagyok, lehet, hogy éppen ez az oka mindennek?
2012. 09. 30. | 22:31

Lassult bélműködés és emésztés is okozhat haspuffadást. Próbáljon naponta többször keveset enni, zöldteát inni és próbálja ki a recept nélkül kapható puffadáscsökkentő kapszulát. Ha ezek nem használnak, érdemes lenne részletes gasztroenterológiai kivizsgáláson átesni, ami a sok lehetséges ok közül tisztázza a probléma forrását.

Orvosszakértő 2012. 10. 01. | 14:43
close