Érzékeny gyomor

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Aktívan sportolok. Ez napi átlag 2 órát jelent. Emellett nem fogyasztok húst, nem vagyok vegetáriánus, csak nem szeretem. Kevés szalámit sonkát, virslit eszem legfeljebb. Laktóz intoleranciám van.
A gyomrom elég érzékeny, gyakran lép fel gázosodás, ami 4-5 napig tart. Aztán 1-3 napig minden rendben van, és újra kezdődik. Már beszereztem Lactase tablettát, és ha tejtermék szerűséget eszem aznap beveszem a napi 3x 1 tablettát is. Igyekszem tejtermék mentesen étkezni. Túró, tejföl fogyasztásnál nem tapasztaltam problémát, a tej és tejszín, valamint tejszínes joghurtok esetén igen, de azt nem fogyasztok, korábban és most sem. 1-2 gombóc fagyi sem jelentett gondot, de azt már csak Lactase tabletta mellett merek enni.
Minden nap eszem rostos müzlit, 50-200 g körül.
Minden másnap reggel kb 150g müzli a reggeli, minden másnap pedig lekváros, zsemlye, pékáru ilyesmi. A vacsora vagy főtt étel, tésztaféle, vagy pékáru, zöldségekkel. Sok tésztát fogyasztok, különféle szószokkal, tejföllel, néha túróval. A tojás is gyakori az étrendben, másfél naponta egyik fő étkezés alapeleme. Minden nap eszem valami nyers gyümölcsöt, zöldséget. Alma répa, saláta, uborka, narancs. A sajtot minimalizáltam, mert a bioenergetikai vizsgálat kiszúrta, mint ártó élelmiszert, továbbá a vérzsír %-om is egy időben magas volt. Ennek ellenére korábban mikor még abból sokat ettem nem láttam összefüggést a gázosodás és a sajtfogyasztás között. Most fél éve rendszeresen küszködöm ezzel a problémával, és a sajtok fogyasztás után éreztem a helyzetet komolyabbnak, és mégis a sajtmentes étkezés és a Lactase tabletta szedés sem oldja meg a problémát. Erős, hosszú edzés, vagy verseny után a helyzet még komolyabb. Nem puffadás, csak feszítő nyomó érzés, majd gázosodás, annak gyakori óránkénti akár 20-30 ürítése is, kellemetlen szagú. Ez főleg étkezés után kezdődik nem sokkal, és 1-2 órán át tart, néha lefekvés után is órákon át. Sajnos sok édes italt iszom, málnaszörpöt, sok cukrozott teát, - napi 1-1,5 liter- ezt most mint utolsó próbaként (1 napja) megszüntettem, még nem érzem hatását.
Napi folyadék fogyasztásom 3 liter körüli.
Gyomorfájásom nincs soha, széklet ürítésem napi 2-szeri a felgyorsult anyagcsere folyamatok miatt, de normális. Se hasmenés, se szorulás soha.
Néha utazáskor valószínűleg idegi alapon elmarad egy-egy széklet akkor a panaszok fokozódnak, egyből belép a gázosodás, majd hazatérés után 2 nap után még gyakoribb ürítést követően normalizálódik.
A gázosodási tünetekkel egyidőben alkalmanként fellép némi gyomorszáj tájéki enyhe, de nagyon enyhe égető érzés is, amit egyes élelmiszerek, például kávé délutáni fogyasztása erősített. (elhagytam).
Fekete tea fogyasztás is elhagytam ugyanez okból.
Az életemben a sport nem változott, mert sok éve rendszeresen sokat sportolok. Fél éve fokozott idegrendszeri terhelés ért, a feleségem elhagyott. Ez önmagában nem okozott gyomorpanaszokat, csak 1-2 hónap lelki megpróbáltatást. Ekkor gyakoribb edzésekbe kezdtem a korábbinál is, napi átlag 2 alkalomra növeltem a napi 1 helyett. Nem érzek ezzel összefüggést, mert nem álltam le nem sportolni.
A nagy kérdés, mivel kísérletezzek tovább, hogy a panaszokat kiküszöböljem?
Most a Simplex Green-t találtam talán kipróbálom.
2011. 06. 07. | 11:51

Kedves Kérdező!
A Lactase rágótabletta+laktóz tartalmú tej kombinációja mellé javasolom a laktózmentes tejtermékek fogyasztását. Ha panaszai erre a diétára nem szűnnek meg, akkor ne kísérletezzen, keressen fel egy gasztroenterológust, mert lehetséges, hogy más probléma is fennáll a laktóz intolerancia mellett, ami a panaszait magyarázza.

Orvosszakértő 2011. 06. 10. | 15:23
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close