Hasfájás eredete

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Kérdésem lényege, hogy immár 6 hónapja fáj a hasam.Pontosabban jobb oldalon a köldököm alatt kb. 3 cm-re lefelé és most már kisugárzik egészen jobb szélre is illetve hátul, a keresztcsontnál, ott ahol elől is fáj. Néha lesugárzik a jobb oldali medence csont mellé és a lábhajlatba is és mostanság mintha a bal oldalon is ugyanott be-beszúrna.Olyan állandó érzés ez ami hol erősebb, hol gyengébb szúró, hol inkább a menstruációs görcsre hasonlító érzés, hol pedig mintha valami égetné, hol pedig nem érzem még ha megnyomom sem.Néha érzem a gyomrom környékét is ami beszúr hol a jobb, hol pedig a bal oldalon, néha mintha egy abroncs szorítaná. Hasmenésem nincs,a székletem teljesen normális színű, állagú, mennyiségű,ritmusú, nincs lázam sem. Nem észleltem, hogy ez összefüggne étellel. Ha sportolok akkor sem fáj jobban, nem kell összegörnyednem sem, mert attól sem lesz jobb vagy könnyebb. Voltam nőgyógyásznál aki kivizsgált. Volt UHR, ami negatív, volt rákszűrés ami P1, volt kenet ami negatív , volt clamídia és egyéb teszt is ahol ureaplasmát találtak, szedtem 10 napig antibiotikumot napi 2x1 200-as Doxicilynt, most várom a kontroll- eredményt de a fájdalom maradt. A menstruációm is normális. Voltam gastroenterológusnál is, aki csinált hasi UHR-t ami negatív, kolonoszkópiát és endoszkópiát ami szintén negatív volt azzal, hogy reflux osteop... van kaptam rá Maalox szuszpenziót. Volt vér és vizelet vizsgálat is(többször) a mi szintén negatív.Minden érték megfelelő kivéve a koleszterinemet ami viszont már régebben is magasabb volt. Nem mutat gyulladást a süllyedés, a máj értékek is rendben voltak.Helycobakter teszt is szintén negatív. A laktóz intolerancia teszt is negatív volt.
Amikor ez az egész fájdalom jelentkezett volt egy felfázásom amire Nolicylt kaptam vagy 2-3 hétig és a baktérium eltűnt. Abban az időben volt némi stressz is az életemben és azóta csak várom, hogy elmúljon a hasfájásom.Most még előjegyeztek hasi MR vizsgálatra is. Nem tudom, hogy még milyen vizsgálatra és orvoshoz fordulhatnék, hogy megtalálják a fájdalom okát és kezeljék végre?!
Egyebekben 40 éves nő vagyok, nincs túlsúlyom, rendszeresen sportolok, nem kávézom, nem fogyasztok alkoholt, nem eszem zsíros ételeket, napi 8-10 szál cigarettát szívok el. A munkám elég stresszes de próbálom kompenzálni a sporttal. A gyerek korom óta meglévő szívritmus zavaromon kívül még soha semmilyen komolyabb betegségem nem volt, sem műtétem. A családomban sem volt semmilyen extra betegség.Nem tudok allergiáról, ételérzékenységről sem.
2011. 05. 15. | 20:33

Kedves Kérdező! l
A hasi és kismedencei CT, vagy az MR vizsgálat jó döntés. Ezen kívül még szóba jöhet, hogy a fájdalom a gerincből indul ki, és előre sugárzik. Az irritábilis bél szindróma pedig olyan funkcionális állapot, amikor csak pszichés (pl. stressz) szituáció eredményez panaszokat, eszközös vizsgálattal látható ok nélkül.

Orvosszakértő 2011. 05. 18. | 10:58
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close