Hasi fájdalom, hányás

Orvos válaszol rovat
Édesanyám (70 éves) betegségével, panaszával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Mintegy 40 éve volt nőgyógyászati műtéte (hasi műtét, petefészkek és a méh eltávolítása), 15 éve epeműtét (hasi műtét), majd az elmúlt években rosszindulatú végbél daganat (hasi műtét) a végbél nem lett kivezetve, ezután hasfalisérv-műtét (hasi műtét) háló felhasználásával, 2-szer pungálás 1 hónapjára a műtétnek, 1 hónapon belül folyadékgyülem végett, mely negatív volt. A legutóbbi diagnózis rosszindulatú tüdődaganat, mely a végbéldaganat áttéteként jelentkezett.

Édesanyámat ügyeletre vittem gyomortáji görcsök miatt, mely lehúzódott az egész hasfalra később, láz, hányás (sugárban), hasmenés nélkül. A doktornő alapos kivizsgálás után bélelzáródás kórképének gyanújával beutalta a sebészetre. Ott derült fény a tüdődaganatra, közben a görcsök enyhültek, de nem szüntek meg ill. a táplálkozásra vonták le a görcsöket. Később mondták hogy ezekkel a gyomortáji panaszokkal ne foglalkozzunk, mert sokkal fontosabb a tüdő. Ez idáig rendben is van. A műtét jól sikerült, de Édesanyámnak a kórházban is és azóta is panaszai vannak. Erős görcsei voltak, erős hányással.

Ezt követően kemoterápiás kezelésekre kerül sor. Nem tudom, hogyha mindkét dolog együtt jelentkezik - azaz a bélelzáródás illetve a kemoterápia miatt rosszullétek, azt hogyan tudja majd elviselni.

Szeretném a tanácsát kérni, hogy hova és milyen orvosi vizsgálatra mehetnénk el, hogy megtudjuk valóban bélelzáródás vagy valami más okozza a görcsös és hányásos tüneteket.
2012. 10. 20. | 08:12

A bélelzáródás akut kórkép, ez magától nem oldódik meg, így, hogy az első tünet jelentkezésétől ennyi idő telt el, ez a diagnózis valószínűtlen. A panaszt okozhatja azonban gyomor-nyombél probléma (fekély, hurut), epeuti eltérések, de fertőzés is. A kemoterápia előtt mindenképp javasolnám a kivizsgálást, mert a kemoterápia gyakran okoz felhasi panaszokat, hányást.

Orvosszakértő 2012. 10. 23. | 16:14
close