Kellemetlen puffadás

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Orvos!
19 éves nő vagyok. Olyan problémával fordulok önhöz, amit igazán már nem is tekintek annak, mert nem is veszem/vettem észre, illetve nem tekintettem problémának egészen addig, amíg nem lett komoly kapcsolatom. Akármit eszem, akármennyit, és akárhogyan, értem itt azt, hogy rendesen megrágva, lassan, komótosan; az étkezések után mindig felpuffadok, és szélgörcseim vannak. Esténként és éjszakánként ezt zavaróbb, mert ha 6 óra körül étkezem, akkor is sajnos este 9 és 10 között jön a felpuffadás, és a szélgörcs. Éjjelente pedig kellemetlen dolgokat okozott ez már nekem. Nem egyoldalúan táplálkozom, de azt már megfigyeltem, hogyha gyorsétteremben eszem akkor mindig jelentkeznek ezek a tünetek. A székletem rendszeres. Kérdeztem barátnőimet, hogy nekik van-e ilyen problémájuk, és egyiknek sincs. Lehet, hogy másképp működik az emésztőrendszerem? Nem mindegy, hogy mit mivel eszem? Nagyon szeretném megszüntetni ezt a problémát, mert egyre zavaróbb, és nem szeretnék puffadás és szélgörcsök elleni gyógyszereket beszedni, mert az szinte mindennapos lenne.
Még azt szeretném belefoglalni, hogy egyszer nőgyógyászati probléma miatt hüvelyi ultrahangot végeztek el rajtam, és a nőgyógyász olyasmit mondott anyukámnak (aki ápolónőként dolgozik, és ismerik egymást), hogy a bélmozgásom nagyon fokozott, de ő ezt az idegességnek tudta be.
2012. 06. 03. | 21:34

Kedves Kérdező!
A hasonló jellegű panaszok hátterében ebben az életkorban szinte mindig a helytelen és rendszertelen táplálkozás és a stressz áll. Javaslom, hogy legyen napi 5 étkezés, de kisebb mennyiségben. Kerülje az egyszerű szénhidrátot, a panaszokat fokozó ételeket és a szénsavas italokat. Alkalmazzon probiotikus kúrát. A panaszmentesség kulcsa a táplálkozásban rejlik.

Orvosszakértő 2012. 06. 04. | 16:19
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close