Székrekedés, gyakori folyás

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktornő!
Egy hete végbél fájdalmam van, amit eddig csak menseskor éreztem, néha erőteljes nyilalló érzést érzek, ami a hasam aljába sugárzik, eddig azt hittem nőgyógyászati probléma, mert, hogy menseskor volt, de most a vérzést követő 1-2 hétben újra érzem!
Eléggé székrekedéses vagyok, és egyszer kb. egy hónapja, véres volt a papír székelés után, és fájt a bőr, de gondolom megrepedhetett a székrekedéstől! Amúgy minden nap van székletem, de 2 éve legalább, hogy mindennapos haspuffadásom van, azóta vagyok székrekedéses, és azóta nem szedek fogamzásgátlót.
Előtte gyakori volt nálam a hasmenés, most csak akkor, ha reggelire uborkát, hagymát vagy rántottát eszek. A hasmenést többnyire az idegesség váltja ki nálam szerintem, mert mikor vizsgázni jártam, vagy el kellett indulni valahova, akkor jött rám. A családban is inkább hasmenésesek, (szüleim, testvéreim) ahogy megisszák a kávét, vagy húslevet esznek egyből átszalad rajtuk. Régebben én is így voltam, de már 2 éve nem, inkább a székrekedés kínoz, és most, hogy van ez a végbélfájdalom, többnyire, ha hirtelen leülök vagy felállok, emellett olyan érzésem van, mintha nem ürülnék ki teljesen wc-zés után és azt érzem, hogy bennem van, de nincs rá inger! Ha szél távozik, akkor egy ideig csökken ez az érzés. A széklet elég vékony és kis mennyiségű, már jó ideje. A repedés egyébként magától elmúlt, és azóta nem volt véres a papír sem. Az étkezéssel vannak problémáim, mert a kereskedelemben (egy nagy multiban), dolgozok, és szinte lehetetlen kimennem enni, így van, hogy reggel futtában bekapok egy péksütit, és majd csak 3 órakor jutok oda, hogy egyek vagy igyak! Aztán sajnos estére jól bevacsorázok, mert egész nap alig eszek! Maga szerint 9-10 óra fizikai munka után, kell még sportolni is, mert a férjem szerint attól van a székrekedésem is, hogy nem mozgok eleget? Nőgyógyászatilag vizsgáltak egy fél éve, mert kb. két éve állandó visszatérő folyásom van! Hol e-coli, hol enterococcus face, de mivel már a nemi gondozóba is azt mondták, hogy nem tudnak ezzel mit kezdeni, hogy vissza jön, így már el sem megyek vele orvoshoz! Ha ki jön az is mindig menses után közvetlen, és akkor ezüstkolloidos vízzel mosom ki a hüvelyem, az többnyire segít! Rákszűrésen, minden évben voltam, de az elmúlt két évbe többet vizsgáltak a folyás miatt mint mást egy életen át. A végbélfájdalom, most már szűnőbe van, de nem tudom, hogy most a székrekedés miatt van, vagy szervi bajom lehet? Várjak még az orvossal, vagy egyáltalán hova menjek? Mi lehet a bajom? Lassan egy fél éve egyre több zöldséget eszek a (gyümölccsel elég hadilábon állok). Csalán teát iszok mindennap 1 hónapja, egy pohárral, a ciklus első felében cickafarkteát a másodikban palástfüvet, és gravidát szedek 4 hónapja, lehet, hogy ezek csinálják bélproblémákat, mondjuk a haspuffadás előtte is megvolt mindig, de csak savlekötőket kaptam rá mindig, pedig savam ritkán van, csak gyomorégés néha, és az állandó puffadás!
Egy 30 éves lány.
2012. 05. 23. | 10:15

Kedves Kérdező!
Az életmódja minden panaszát megmagyarázza. A leírt tünetek leggyakoribb oka a stressz és a rendszertelen táplálkozás. Az első lépés, hogy vezessen étkezési naplót és számolja ki a bevitt összetevőket. Az egyszerű szénhidrát arányát kell csökkenteni. A rendszeres étkezés és a bő folyadékfogyasztás elengedhetetlen a probléma megoldásában. Alkalmazzon probiotikus kúrát és naponta mozogjon legalább fél órát. Sajnos az életmódbeli problémákat tartósan nem lehet gyógyszerekkel kezelni. A komolyabb gasztroenterológiai kivizsgálás ezek után lehet indokolt. Addig is javaslom, hogy minden széklet után vegyen ülőfürdőt vagy zuhanyozzon le és helyileg alkalmazzon aranyér elleni krémet.

Orvosszakértő 2012. 05. 24. | 08:42
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close