Vastagbél polyp

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

A következő kérdést szeretném Önnek feltenni. 2011. áprilisában a sigma bélen két polypot diagnosztizáltak, amit sikeresen eltávolítottak. A múlt évben, eleinte 3 havonta, majd fél év múlva mentem ellenőrzésre. Erre azért is volt szükség, mert a szövettan eredménye súlyos dysplasia volt. A legközelebbi kontroll vizsgálat, ahol ismét vettek szövettant, 2011. júl. történt. A műtét után orvost váltottam, hozzá járok ellenőrzésre.Ő is a vizsgálat után vett a polypok helyéből szövettant, aminek az eredménye akkor a következő volt. Specifikus gyulladásra, malignitásra utaló szöveti jelek a vizsgált síkokban nincsenek.
Azután ismét 2011 szept.hó 28-án voltam ellenőrzésen, aminek az eredménye ( Negatív totál colonoscopia.
Ezután már csak ez év márc. 28-án kellett mennem ellenőrzésre, itt is ( Negatív colonoscopia , St post polypectomiam coli volt a diagnózis. Az orvosom szerint csak egy év múlva szükséges az újabb ellenőrzés. Sajnos, ez a közel másfél éves állandó rettegés teljesen megviselt idegileg. Rendszeresen ellenőrzöm a székletem, eddig nem is észleltem semmi különöset. Az orvosom annyit mondott, egy év alatt nem fejlődhet ki újabb polyp. Van belső aranyerem, és a minap kisebb vérzést észleltem, amitől nagyon megijedtem, mer a múlt évben is így kezdődött ez a rémálom. Az lenne a kérdésem, Ön szerint is elegendő ilyen szövettani eredménnyel, teljes negativ colonoscopiai vizsgálattal jövő év márciusában menni ellenőrzésre? Sajnos, nem tudom magam túl tenni ezen a rákmegelőző problémán, mert azért is váltottam orvost, nem voltam megelégedve azzal, ahogy bánt velem a vizsgálatkor, és azzal fogadott, örüljek, hogy megúsztam egy rákot. Tehát valóban nem fejlődik ki egy év alatt újabb polyp? A polypok méretét nem írtam, Az egyik 12 mm, a másik 15 mm-es volt.Rövid, nyeles polypok.
Megnyugodhatok végre, és várjam türelemmel a következő ellenőrzést? Nem szükséges egy székletvér vizsgálat?
2012. 09. 03. | 12:43

Kedves Kérdező!
Nem kell aggódnia, az eddigi ellenőrzés még intenzívebb is volt, mint az általánosan elfogadott és tényleg nem alakul ki 1 éven belül rosszindulatú eltérés. A széklet vér vizsgálatnak aranyeres panaszok mellett nincs értelme (pozitív lesz az aranyeres vérzés miatt). Szóval nincs miért izgulnia, az egy éves követés megfelelő.

Orvosszakértő 2012. 09. 04. | 16:12
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close