Visszatérő hasmenés

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Hasmenés és haspuffadás tüneteim vannak kb 1,5 hónapja.

Tavaly novemberben antibiotikumot kaptam diagnosztizált prosztata gyulladásra, melyet alhasi fájdalmaim miatt vizsgáltattam ki. Az áprilisban leadott kontroll már teljesen negatív lett, alhasi fájdalmaim jelentősen csökkentek, de teljes bizonyossággal nem szűntek meg. (be-be jelez néha)
2008 óta fokozott hajhullás miatt homeopátiás vizsgálatot készíttettem januárban, mely a prosztatán kívül a vékonybél környékén jelzett energetikai blokkot. Ekkor még semmilyen tünetem utóbbival kapcsolatban nem volt. Homeopátiás kúrát alkalmaztunk, kiegészítésként 2 hónapig probiotikumot szedtem.
Amint abbahagytam a probiotikumot (március vége), lassan kialakult egy enyhe hasmenés (lazább széklet) és enyhe szélgörcsök jelentkeztek, mely az idő előrehaladtával erősödött. Ezzel párhuzamosan a prosztata utókezelésként Uro-vaxom-ot kellett szednem. Mivel ez idő alatt a tünetek erőteljesen jelentkeztek, Normaflor kezelést alkalmaztam 2-3 héten keresztül, két hét után az Uro-vaxom-ot nem szedtem tovább, mert azt hittem, az okozza a panaszokat. Érdekes módon valóban csökkentek a tünetek. Amikor a Normaflort abbahagytam, a tünetek ismét erősödtek.
Székrekedésem sosem volt.

A háziorvos a következőket javasolta:

Normix szedése: (javult a helyzet ettől), Normaflor ezzel párhuzamosan. Tegnap mindkettő elfogyott és elég volt 1 nap ahhoz, hogy erőteljes szélgörcsök és igazi hasmenés alakuljon ki. A széklet színe világossárgára változott.

Székletminta: negatív lett. Nincs vér sima és emésztett formában sem. A széklet teljesen normál volt, nem volt nyákos.

Hasi ultrahang: 1 hét múlva.

Vérvétel: folyamatban.

Gastroenterológiai vizsgálat: szeretném elkerülni egészen addig, ameddig már nincs más megoldás ill. alaposan indokolt.

A következőkben kérném a segítségét:
Van-e olyan vizsgálat, melyet érdemes még elvégeztetni? Ön milyen további lépéseket javasol? Hogyan deríthetők fel a gyulladásos problémák? A fenti tünetek alapján Ön milyen elváltozást gyanít?
Ha el kell végeztetni a gastroenterológiai vizsgálatot, van-e olyan intézmény, ahol ezt privát igényelhetem? Esetleg létezik-e altatásos változatban?


2011. 05. 22. | 20:05

Kedves Kérdező!
A leírtak alapján ugyanarra gyanakodnék, mint háziorvosa: ún. dysbacteriosisra, melynek lényege a normál és kóros baktériumflóra egyensúlyának felbomlása. Javasolnám ennek vizsgálatát ún. kilégzési teszttel. A hasi UH-t és a laborvizsgálatot érdemes megvárni, krónikus hasmenésnél még lisztérzékenységet (speciális laborvizsgálattal), laktóz intoleranciát (kilégzési teszttel), ételallergiát, a hasnyálmirigy külső elválasztású működését szoktuk nézni, de sokszor nem elkerülhető a gyomor- és béltükrözés, és a gasztroenterológiai kivizsgálás semmikképp sem. A vastagbéltükrözéshez a legtöbb fekvőbeteg intézményben és magánrendelőkben is alkalmaznak intravénás bódítást.

Orvosszakértő 2011. 05. 24. | 13:44
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close