IBS tünetei

Az irritábilis bél szindróma (IBS) egy gyakori, a vastagbelet érintő betegség, mely hasi görcsökkel, puffadással, gázokkal, hasmenéssel vagy székrekedéssel jár. Az IBS tünetei kellemetlenek ugyan, azonban nem elviselhetetlenek, így sokan csak hosszú idő után fordulnak orvoshoz.

Az irritábilis bél szindróma tünetei személyenként változhatnak, és gyakran hasonlítanak más betegségekre. A legtöbb ember számára az irritábilis bél szindróma krónikus állapot, bár valószínűleg vannak olyan szakaszok, mikor a tünetek erősödnek, vagy épp teljesen eltűnnek. Keresse fel orvosát, ha jelentős változás áll be a székelési szokásaiban, vagy az irritábilis bél szindróma más tüneteit tapasztalja, mivel ezek súlyos állapotot (pl. fertőzés, vastagbélrák) is jelezhetnek.

Az irritábilis bél szindróma okozta bélpanaszok

Gyakori panasz a túlzott bélgázosodás, a haspuffadás, az emésztési zavar, az alhasi és a végbélfájdalom. Hasmenés vagy székrekedés is tapasztalható, esetleg nyálka távozik a végbélen keresztül, a széklet pedig szalagszerű vagy labdacsos formájú lesz. Az IBS okozta bélpanaszok tételesen:

  • Hasi fájdalom vagy görcs
  • Puffadás
  • Gázosodás
  • Hasmenés vagy székrekedés
  • Nyálkás széklet

Pszichológiai tünetek IBS esetén

Gyakran előfordul, hogy az irritábilis bél szindróma tünetei pszichológiai problémákkal egészülnek ki, mert a beteg túl sokat foglalkozik a bélműködésével, egyre feszültebb, esetleg depresszióba esik. Ok nélkül tartózkodni kezd bizonyos ételektől, mert meggyőződése, hogy azok az élelmiszerek váltják ki a betegséget.

Nőgyógyászati tünetek IBS esetén

A diagnosztizált páciensek között nagyobb arányban fordulnak elő a női nem képviselői. Az ő esetükben az irritábilis bél szindróma nőgyógyászati panaszokkal társulhat. A menstruáció alatt gyakori a fájdalomérzet és egyéb béltünetek, mint a hányinger, a hányás vagy a gyomorégés. A szexuális aktus során szintén felléphet fájdalom. Sokan fáradtságról, fejfájásról, illetve a vizeletürítési inger gyakoribb és hirtelen jelentkezéséről számolnak be.


close