IBS, irritábilis bél szindróma

Az irritábilis bél szindróma, angol nyelvű rövidítéssel IBS elsősorban a fejlett országok lakosságát érintő rendellenesség, amely az egyik leggyakoribb bélrendszeri betegségnek számít. Az IBS tünetei sokrétűek, pontos kiváltó oka még ismeretlen a tudomány számára, azonban mi magunk is sokat tehetünk az IBS enyhítése érdekében.

Az alábbiakban részletesen olvashat az irritábilis bél szindróma gazdag tünetegyütteséről, okáról és kezeléséről.

Az IBS tünetei

Az irritábilis bél szindróma kellemetlen, hasi fájdalommal, diszkomfort-érzettel, esetleg hasmenéssel járó betegség, de jól karbantartható. Az irritábilis bél szindróma leggyakoribb tünetei még a széklet gyakoriságának, állagának ingadozása, puffadtság, nyák vagy vér a székletben. Az IBS emellett pszichológiai és nőgyógyászati tüneteket is előidézhet.

További információk az IBS tüneteiről.

Az irritábilis bél szindróma okai

A szakemberek egyre több információval rendelkeznek az irritábilis bél szindrómáról, de mégsem tudják, hogy mi okozza. Az az alapelképzelés, hogy az IBS-ben szenvedő betegek a normál mennyiségű bélgázra érzékenyebben reagálnak, mint egészséges társaik, és ez fájdalomérzetet okoz.

A tünetek széles skálán mozognak, ezért a pontos diagnózis felállításához számos vizsgálat szükséges, hogy az orvosok kizárhassák a hasonló panaszokkal járó betegségeket, pl. az ételintoleranciát vagy a vastagbélrákot.

További információk az IBS okairól.

Az IBS diagnosztizálása

Mivel az IBS-nek nincsenek alapvető, specifikus tünetei, a diagnózist gyakran kizárásos alapon állítják fel. Azaz, akkor kerül szóba az IBS diagnózisa, ha a vizsgálatok alapján egyéb betegség nem megállapítható.

További információk az IBS diagnosztizálásáról.

IBS kezelése

Az irritábilis bél szindróma kezelésére szükség esetén görcsoldókat, hasmenés elleni szereket, illetve antidepresszánsokat javasolnak az orvosok. Fontos a megfelelő étrend kialakítása.

Étkezési napló vezetésével kiszűrhető, hogy mely ételek okoznak panaszt, javasolt rendszeres testmozgás a bélműködés optimalizálása céljából. Probiotikum, puffadás elleni szerek szedése is hatékony.

További információk az IBS kezeléséről.


close