A haspuffadás szervi okai

A haspuffadásnak szervi okai lehetnek, ha a panaszok hirtelen jelentkeznek, fogyás és tartós étvágytalanság tapasztalható, valamint a székletből vérnyomok mutathatóak ki, stb.

Az alábbiakban részletesen olvashat a haspuffadással járó szervi betegségekről, mint a hasnyálmirigy gyulladása, a különböző bélfertőzések, az epekő, a vastagbélrák, a cukorbetegség vagy a májcirrózis.

Haspuffadás és a hasnyálmirigy betegsége

Az egészséges emésztéshez, a tápanyagok megfelelő felszívódásához a nyálmirigyek, a hasnyálmirigy, az epehólyag és a máj összehangolt, kiegyensúlyozott működése szükséges.

A hasnyálmirigy elégtelen váladéktermelése esetén a zsírok, a fehérjék és a szénhidrátok lebomlása csak részben következik be a vékonybélben. A bomlási folyamatot a vastagbélben található bélbaktériumok fejezik be, amely fokozott gázképződést eredményez. Ilyenkor tapasztalható haspuffadás, illetve egyéb tünetek is kísérhetik, például a székelési szokások megváltozása vagy hasi fájdalom. Hirtelen jelentkező panaszok esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, mert azok akár életveszélyes állapotváltozást is jelezhetnek.

Haspuffadás és bélfertőzések

A kellemetlen puffadás sok esetben gyulladáskövetkezménye, amelyet okozhat például a Giardia nevű parazita elszaporodása a vékonybélben vagy az Entamoeba histolytica nevű élősködő túlzott jelenléte a vastagbélben. Haspuffadáshoz vezethet a vékonybél bakteriális felülfertőzése is.

Haspuffadással kísért egyéb betegségek

Az intenzív gázképződés és a hasi puffadás a vastagbélrák tünetei is lehetnek. Ugyanakkor az epekövesség, a bélelzáródás vagy a krónikus bélrenyheség szintén kiválthatja ezeket a panaszokat. A puffadás a cukorbetegség egyik velejárójaként is okozhat kellemetlenségeket. Egyes nőgyógyászati jó- és rosszindulatú daganatok kísérő tünete is lehet a puffadás.


close