Szélgörcs ellen

Szélgörcs ellen – az orvosok tapasztalatai szerint – a leghatásosabbnak az életmód-változtatás bizonyul. Vezessünk táplálkozási naplót, ebből később megtudhatjuk, milyen étel okozza a panaszokat, melyeket kell kerülnünk.

Természetes folyamat, hogy étkezés, ivás, beszéd közben valamennyi levegőt nyelünk. Ám aki gyorsan, idegesen kapkodja a falatokat, még több levegőt juttat az étellel együtt a gyomrába.

Mit kerüljünk?

Aki hajlamos a szélgörcsre, mindenképp kerülje a szénsavval dúsított innivalókat. Szintén nem ajánlott a mértéktelen rágógumizás. Okozhat szélgörcsöt a laktóz-intolerancia, a lisztérzékenység is. Ilyenkor a beteg nem tudja megemészteni a tejben található cukrot (laktóz), illetve a glutént, ezeket kerülni kell.

Mi használ szélgörcs ellen?

Táplálkozási napló vezetésével megfigyelhető: bizonyos ételek (pl: bab, keményítő, vörösbor, barna sör, rostok) okozzák-e a panaszokat. Segíthet szélgörcs ellen, ha a beteg képes a stressz kezelésére. Ha a tápcsatornában baktériumot, parazitát lehet kimutatni, az orvos megfelelő antibiotikum felírásával kezelni fogja a problémát. A savlekötők a böfögés ellen hatásosak lehetnek, ám a szélgörcsre, bélgázra nem hatnak.


close