Laktózérzékeny étrend

Mára az emberek többsége nem tartja légből kapott betegségnek a laktózérzékenységet. A fejlett országokban élő emberek esetében egyre gyakoribb, hogy tejtermékek fogyasztása után puffadást éreznek. Azonban a tej étrendből történő száműzése nem megoldás.

A laktózérzékenység azért alakul ki, mert a beteg nem képes teljesen megemészteni a tejben található tejcukrot, ami így közvetlenül a vastagbélbe jut, ahol hidrogéngázzá és zsírsavvá bomlik szét. A gáz okozza a haspuffadást és a többi tünetet, mint amilyen a görcs vagy a hasmenés.

A tejcukor lebontását a laktáz nevű enzim végzi, ennek nem megfelelő mennyisége okozza a tejérzékenységet.

Laktózérzékenység megállapítása

Függően attól, hogy milyen mértékű a laktáz-deficit, a laktóz intolerancia tünetei enyhébbek vagy súlyosabbak is lehetnek.

Aki ezeket a tüneteket érzékeli magán, az interneten végzett gyors kutatás után könnyedén dönt úgy, hogy száműzi étrendjéből a tejtermékeket. Ez azonban nagy hiba. Egyrészről, aki nem képzett orvos, nagy valószínűséggel nem képes pontos diagnózist felállítani, ráadásul a laktózérzékenység tüneteit számos más, emésztőrendszeri betegség is okozhatja, nem beszélve olyan okokról, mint például az ülőmunka vagy a kevés mozgás. Ezért fontos, ha megjelennek ezek a tüneteket, forduljunk orvoshoz, aki egy egyszerű és fájdalommentes kilégzéses hidrogénteszttel megállapítja majd, hogy valóban laktózérzékenyek vagyunk-e vagy sem.

Laktózérzékeny diéta – mértékkel!

Ha valóban a tejtermékek okozzák a bajt, akkor sem szabad azonnal intenzív diétába fogni. A tejben ugyanis sok hasznos anyag van, amire szervezetünknek szüksége lehet. Ráadásul a laktóz-intolerancia tünetei kezelhetők és bár maga a betegség nem gyógyítható, az állapoton nagyon sokat lehet javítani.

Természetesen megoldás a valamivel kevesebb tejtermék fogyasztása, különösen magának a tiszta tejnek a beviteli csökkentése, hiszen ez tartalmazza a legtöbb laktózt. A diéta nem egyenlő az önmegtartóztatással, különösen manapság, amikor számos laktózmentes termék kapható a boltokban, sőt már az éttermek is külön jelölik, a menü mely fogásait fogyaszthatják a tejérzékenyek.

A másik megoldás a laktáz enzim pótlása. Erre különböző rágótabletták állnak rendelkezésre, amiknek fogyasztása után lehet tejterméket fogyasztani,


close