Vakbélgyulladás tünetei

Bár a vakbélgyulladásnak ugyan jellegzetes tünetei vannak, az alhasi fájdalmak sok más hasi szerv gyulladását vagy fertőzését jelenthetik, mindazonáltal, akadnak bizonyos árulkodó jelek, mely miatt érdemes egyből a sebészetre menni.

A vakbélgyulladás általános tünetei nagyon gyakran megtéveszthetőek is lehetnek, hiszen a kisgyerekeknél például fokozott gyengeséggel és erős felfúvódással járó hasmenés formájában mutatkozhat meg, míg felnőttek esetében főként székrekedéssel jelentkezik.

Gyakran kifejezetten a baloldalon lüktethet az akár görcsössé erősödő fájdalom, vagy a has teljesen más pontján is sajoghat. Leggyakoribb tünete a gyengeség, a rosszullét és a hőemelkedés (37,5 -38°C) is, azonban a hidegrázással járó magas láz már csak a súlyosabb és szövődményekkel járó esetekre jellemző.

Vakbélgyulladás jellemző tünetei

Összességében a vakbélgyulladás eleinte romló közérzettel, hasi puffadással, étvágytalansággal, hányingerrel, hányással, valamint bizonytalan fájdalommal jár. A fájdalom a köldök és a gyomortájék körül kezdődik, majd egyre erősebbé válik, görcsössé alakulhat, és áthelyeződhet az alhas jobb oldalára és állandósul. Ekkorra már nehézkessé válik a járás, a tüsszentés és a köhögés. A rövid időre csökkenő, majd az egész hasra fokozottan jelentkező fájdalom a perforáció jele lehet.

Mit tegyünk vakbélgyulladás gyanúja esetén?

Ha a fenti tüneteket tapasztaljuk, jegeléssel enyhítsük a fájdalmat, azonnal hívjunk orvost, és ne hagyjuk, hogy a beteg egyen vagy igyon bármit, még gyógyszert, fájdalomcsillapítót sem vehet be.

A kiérkező orvosnak nincs könnyű dolga, hiszen ki kell zárnia minden további betegség eshetőségét, például az epehólyag, a vastagbél, a petefészek, a hasnyálmirigy, a gyomor, a méh, a petefészkek, a húgyutak gyulladását, fertőzését, továbbá a vesekő, a bélcsavarodás, bélelzáródás vagy még gyakrabban egy gyomorbélhurut lehetőségét.

Vakbélgyulladás-műtét szükségessége

Amennyiben a has kitapogatása mellett kizárható a többi egészségügy probléma – amelyre mindössze pár óra áll rendelkezésre –, és a gyors vérteszt is emelkedett fehérvérsejt-szaporulatot mutat ki, és a tünetek valamint a jelek romlanak, a beteget azonnal meg kell műteni, mely során eltávolítják a begyulladt, olykor akár perforálódott féregnyúlványt. A kezeletlen vakbélgyulladás halálos lehet!

Rendkívül fontos, hogy bármilyen tisztázatlan eredetű hasi fájdalom esetén azonnal forduljunk orvoshoz!


close