Szélgörcs elleni gyógyszerek

Bizonyos élelmiszerek fogyasztása gyakran járhat puffadással és szélgörcsökkel, de mit tehetünk azért, hogy a bélgázok ne okozzanak kellemetlenséget a mindennapokban?

Különböző emésztőrendszeri problémákat, székrekedést vagy haspuffadást gyakran kísérhetnek szélgörcsök. A gázok erős bélhangok kíséretében távoznak, ami kínos pillanatokat okozhat a munkahelyen, vagy társaságban.

Nem kell azonban aszkéta életmódot választania emiatt, hiszen a patikák polcain már számos gyógyszer sorakozik a panaszok enyhítésére.

Szélgörcs: mennyi a normális?

Naponta átlagosan 10-15 alkalommal eresztünk ki bélgázt, ha azonban ennél jóval többet tapasztalunk, sem kell feltétlenül orvoshoz menni. A szélgörcsök ellen az étrendünk és az életmódunk kisebb változtatásaival is sikeresen felvehetjük a küzdelmet. Sokak szervezetében gondot okoz a laktóz megemésztése, és a tejfogyasztás szélgörcsök kísérte puffadással jár. Nekik tanácsos laktáz enzimet szedni, ami segíthet a tejcukor feldolgozását és enyhíti a puffadást. Antibiotikumos kezeléseket is követhetnek szélgörcsök, ilyenkor probiotikumok szedése ajánlott, amelyek helyreállítják az emésztőrendszer egyensúlyát.

Szélgörcs elleni készítmények

A gyomorra és bélrendszerre ható gyógyszerek egyik osztálya a simethicone – avagy szimetikon –, ezt a hatóanyagot haspuffadás és teltségérzet kezelésére tanácsos a szervezetbe juttatni.

Segíthetnek a szélgörcsök leküzdésében az alverine hatóanyagú készítmények is, amelyek görcsoldó hatásúak és így segítik csökkenteni a belek gáztartalmát. Bizonyos kalcium és magnézium karbonát-tartalmú rágótabletták segítik a gyomorsav-túltermelődést, így enyhítik a gyomorfájdalmakat és a hasi felfúvódást.

Néhány otthoni gyógymódot is sikerrel alkalmazhatunk, a gyömbér például oldja a gyomorgörcsöt, míg a szódabikarbóna segít a felgyülemlett gáz távozásában.


close