Vakbélgyulladás okai

Az esetek többségében a vakbélgyulladás oka a féregnyúlvány nyílásának elzáródása, amit idegentest, székletrög vagy besűrűsödött nyák is kiválthat, de a nyirokszövet megduzzadása is blokkot okozhat, akárcsak a bélrendszer egyéb gyulladásos megbetegedése.

A begyulladt vakbél két fajtáját ismeri az orvostudomány. Krónikus esetben a lassan, fokozatosan kialakuló tünetek hosszú lefolyást eredményeznek, míg a heveny vakbélgyulladás váratlanul, hányinger vagy hányás, láz és görcsös hasi fájdalmak formájában hirtelen tör ránk.

A beteget mindkét esetben azonnal kórházba kell szállítani!

Vakbélgyulladás veszélyei

A vakbél perforálása esetén a bélnedv beleömölve a hasüregbe, súlyos, heveny hashártyagyulladást és vérmérgezést is okozhat. A fertőzés tályogot képezhet, de eláraszthatja az egész hashártyát is.

A vakbélgyulladás tulajdonképpen nem a vakbél, hanem annak féregszerű nyúlványának gyulladásos betegsége. Az, hogy miért záródhat el, nem mindig tudni, de egy biztos, hogy ilyenkor fertőzés és gyulladás alakul ki, amely kezeletlenül megrepedhet, és életveszélyes állapotot okozhat.

Vakbélgyulladás tünetei

Bár a vakbélgyulladásnak igen jellegzetes tünetei vannak, számos más betegség kórképével is megegyezhetnek ezek, ezért nehéz a pontos diagnózis felállítása, ráadásul mindenkinél másként jelentkezhet, így könnyedén össze lehet téveszteni a vesekő, nőgyógyászati és húgyúti probléma, a gyomor, a belek és az epeutak betegségeivel.

Gyermekeknél és idősebbeknél nagyon fontos a kellő odafigyelés, hiszen esetükben elmosódottabbak is lehetnek a jellemző tünetek, ami tovább nehezíti a betegség időben történő felismerését. Nehezíti a diagnózist, hogy a féregnyúlvány gyakran az általánostól eltérően helyezkedik el, várandós nőknél az egyre növekvő méh pedig eltolhatja eredeti helyéről is.

Gyakori tünet a gyengeség, rosszullét és a hőemelkedés is, ha a láz felmegy, a tünetek romlanak, azonnal forduljon orvoshoz.

További ajánlott cikkünk ebben a témában: Vakbélgyulladás tünetei


close