Biztosan colitis ulcerosa?

Orvos válaszol rovat
Édesanyám problémájára szeretnék választ, tanácsot kapni. Kb. 5 hónapja gyakori székelési ingerrel küzd, ami főként a délelőtti órákat érinti. A székelés nem mindig sikerül, viszont kis idő elteltével újra jelentkezik az inger. A széklete lazább állagú. Egyéb problémája (hasi fájdalom, görcs, véres széklet, hasmenés, fogyás) nincsen. Étvágya jó, a gyakrabb székelés tejtermékek fogyasztása után erősödik.
Édesanyámat az utóbbi hetekben nagyon zavarta ez a probléma, ezért gasztroenterológushoz fordult. A vizsgálaton aranyeret állapítottak meg, melyre kúpot és gyógyszert írtak fel. Illetve előjegyezték vastagbél tükrözésre. Az aranyeres kúpok és a gyógyszer használatával panaszai csökkentek. Ennek ellenére, hogy végére járjon a dolognak a vastagbéltükrözést megcsináltatta.
A leleten az alábbiak szerepelnek röviden:
colitis ulcerosa, sigmában nehezen átjárható megtöretés észlelhető, sigmabél és rectum gyulladása kifejezett. Az orvos szövetmintát vett, ennek eredménye december közepére várható.
A felírt készítmények:
- Medrol napi 32 mg, kéthetente felezendő
- Budenofalk végbélhab nap 1x
- Salofalk napi 3x3
Ezen kívül diétás tanácsokkal látták el. Kontroll 1 hónap múlva, vérvétellel, akkor érkezik meg a szövettan is. Kérdésem az lenne, hogy a tünetei valóban indokolják-e ezt a sokféle és ráadásul erős gyógyszeres kezelést?
Mennyire biztos, hogy ez valóban colitis ulcerosa? Mindenhol azt olvasom, hogy ez a betegség hasi fájdalommal, véres széklettel jár!
Van-e gyengébb készítmény, amivel ez a probléma orvosolható? Javasolnak-e egyéb vizsgálatot, ami segíthetne a probléma kiderítésében? Vagy a szövettan egyértelműen kimutatja, ha colitis ulcerosa?
Segítségüket előre is köszönöm!
2010. 11. 24. | 10:49

Kedves Kérdező!
A betegség diagnózisa a tünetek, a szövettan és az endoscopos kép alapján történik. Az endoscoppal már bizonyára láthatóak voltak a jellegzetes eltérések, ezért írták fel a kezelést, nem a tünetek alapján. A szövettan teszi majd teljesen egyértelművé a diagnózist. A kezelőorvos protokoll szerint járt el.

Orvosszakértő 2010. 11. 25. | 09:48
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close