Az IBS kezelése természetesen

Az IBS okozta hasi görcsök nagyon kellemetlenek, fájdalmasak lehetnek, de szerencsére a legtöbb esetben természetes gyógymódokkal is segíthetünk magunkon.

Tényezők sokasága késztetheti a hasűri szerveink simaizmait összehúzódásra, amelynek jól ismert tünete és jele maga a hasgörcs. A tünetek hátterében irritábilis bél szindróma (IBS) is állhat, ezért érdemes az otthoni görcsoldás előtt kivizsgálásra menni és szakorvossal konzultálni.

Az első és talán a legfontosabb dolog az IBS tüneteinek kontrollálásában az étkezési szokások megváltoztatása. Természetesen nem létezik egy fix, mindenki számára működő diéta, de az alábbi alapelveket érdemes betartani.

IBS-ben kerülendő ételek

Ha görcsöket tapasztalunk, ne terheljük meg pluszban a szervezetünket nehéz, zsíros, savasító, nehezen emészthető vagy gázképző ételekkel. Mellőzzük a fűszeres fogásokat is, illetve bármilyen olyan étel elfogyasztását, ami székrekedést okozhat (például csokoládé).

Próbáljunk meg olyan egyszerű ételeket enni, mint a főtt rizs, főtt krumpli, az alma vagy a banán. Hasi görcsök esetén igyunk minél több folyadékot: a legjobb választás a tiszta víz vagy a gyógytea, a legrosszabbak pedig az alkohol- és koffeintartalmú italok, illetve a szénsavas üdítők. Ezek ugyanis nemcsak a gyomrot, hanem az egész bélrendszert is irritálhatják.

A has felmelegítése

A hashoz szorított vagy a derékrészhez tett melegítő párna, melegvizes palack vagy egy meleg törülköző egyaránt enyhülést hozhat, mert felpezsdíti a vérkeringést és segít ellazítani a görcsös izmokat. Szintén jó hatása lehet egy kellemes, meleg (de nem forró) fürdőnek.

Relaxáció

A stressz kiiktatásával a hasi görcsök is csillapodnak, ezért érdemes különféle relaxációs technikákat elsajátítani. Ez is egyénfüggő, van, akinél a meditáció, vagy a légzőgyakorlatok, netán egy kiadós erdei séta segít enyhíteni a tüneteket.

Gyógynövények és az IBS

Ha gyógynövények mellett döntünk, válasszunk görcsoldó, enyhe stresszűző hatóanyagú növényeket: kamilla, cickafark (görcsoldásra), édesköménymag-fűszerköménymag (bélgázosság ellen), citromfű, bormenta, orbáncfű (stressz ellen).

Természetesen görcsoldó szerek is számításba jöhetnek. De alkalmazásuk előtt konzultáljunk szakorvossal, mert előfordulhat, hogy csak elnyomjuk a tüneteket, így akaratlanul tovább rontunk saját állapotunkon.


close