Crohn-betegség korai tünetei

Amikor a Crohn-betegségre gondolunk, mindenkinek az emésztéssek összefüggő tünetek jutnak először eszébe, például a hasfájás vagy a hasmenés. Pedig ez a krónikus, gyulladásos bélbetegség az egész szervezetünkre hatással van, és változatos jelei lehetnek.

A Crohn-betegséget különösen nehéz diagnosztizálni, mert számos olyan tünettel járhat együtt, melyek más problémákra is utalhatnak. A sokféle tünet érintheti az egész szervezetet (ezeket szisztémás tüneteknek nevezzük), de egyes szervrendszereket is, például a bőrt, az ízületeket, a szemeket.

Mivel a Crohn-betegség az emésztőrendszer bármely részén jelentkezhet, a tünetek azzal is összefügghetnek, hogy mely területet érinti a gyulladás. A legtöbb betegnek már évekkel azelőtt lehetnek gyanús tünetei, mielőtt a Crohn-betegséget diagnosztizálnák.

Crohn szisztémás tünetei

A szisztémás tünetek között a legjellemzőbb az enyhe láz és a hőemelkedés, a súlyvesztés, az étvágytalanság. A fiatalabbak, gyermekek esetében mindenképpen gyanakvásra adhat okot a növekedés normális ütemének elmaradása.

A szem és az ízületek gyulladásai

A különböző szervrendszereket érintő tünetek között találhatjuk a szemproblémákat, a szem különböző részeinek gyulladását, melyek a szem fájdalmával, látászavarokkal, fényérzékenységgel járhatnak együtt. A krónikus gyulladás az ízületekre is kihathat, és krónikus ízületi gyulladások képében jelentkezhet. Az ízületi gyulladás érintheti a nagyízületeket (például a csípő, a váll vagy a térd ízületeit), illetve a kézfejben és a lábfejben található kisízületeket. Az ízületi gyulladás fájdalommal, az érintett ízület és az azt körülvevő terület kipirosodásával, érzékennyé és meleggé válásával, valamint a mozgások beszűkülésével jár együtt.

Bőrtünetek és egyéb panaszok

A bőrtünetek közé tartoznak a fájdalmas, nehezen gyógyuló, váladékozó fekélyek és pattanásszerű, kemény, piros és érzékeny csomók. Attól függően, hogy a gyulladás az emésztőrendszer mely részét érinti, a Crohn-betegség tünete lehet a rendszeresen visszatérő, nem gyógyuló afta, az epe- és májproblémák, a vérszegénység, a vitaminhiány miatt kialakuló idegrendszeri zavarok, a fáradékonyság és a koncentrálási zavarok is.


close