Haspuffadás terhesség alatt

Haspuffadás terhesség alatt is előfordul, a növekvő méh ugyanis tovább ronthatja a páciens állapotát. Lényeges a megelőzés, gyógyszeres kezelésre csak ritkán van szükség.

Mi okozza a haspuffadást terhesség alatt?

Nagyon sokszor a kismama számol be haspuffadásról, székrekedésről terhesség alatt, ez a várandósok egyik leggyakoribb tünete. A fő bűnös a progeszteron nevű hormon, aminek simaizom-lazító hatása van, ez hat a bélrendszer izmaira is. Az étel lassabban halad át a belekbe, ez okozza a haspuffadást terhesség alatt.

A terhesség előrehaladtával a növekvő méh még tovább rontja a helyzetet.

Hogyan tehetünk várandósan a haspuffadás ellen?

A megelőzés a legegyszerűbb megoldás. Fontos a bő folyadékfogyasztás, és a folyamatos, az állapotnak megfelelő torna, akár séta is segíthet a tünetek enyhítésében. A lelassult bélműködés velejárója, hogy a táplálékok lebontására a baktériumoknak több idejük van, így fokozódik a gázképződés.

Ezért érdemes kevesebb szénhidrátot enni, hiszen a gáz a baktériumok szénhidrátbontásának eredménye. Érdemes a puffasztó hatásukról ismert ételeket kerülni: például káposzta, bab, hagyma. Jótékony hatású a lassan elfogyasztott étel kicsi adagokban, naponta 5-6 részre osztva. Gyógyszeres kezelésre csak ritkán van szükség ha a haspuffadás terhesség alatt jelentkezik.


close