Gyulladásos bélbetegségek

Nagyvárosi fiatalok, figyelem: ha Ön ipari zónában élő harmincas, legyen elővigyázatos, ugyanis e társadalmi csoport a legveszélyeztetettebb célpontja a colitis ulcerosa elnevezésű gyulladásos bélbetegségnek.

Különösen akkor legyen óvatos, ha a közeli családtagok is e betegséggel küszködnek. Ijedtségre azonban semmi ok, ugyanis bár a tudomány jelenlegi állása szerint a betegség nem gyógyítatható, de jól kezelhető. Sokan hajlamosak összekeverni a Crohn-betegséggel, mely ugyancsak egy gyulladásos bélbetegség – hogy mi a különbség, szintén kiderül ebből a bejegyzésből.

A Crohn-betegség

A colitis ulcerosa gyulladásos bélbetegség, nem keverendő össze a Crohn-betegséggel. Előbbinél a gyulladás a bélszakasz összefüggő részeit támadja (főleg a vastagbelet), a Crohn-betegségnél pedig a bélszakaszon belül bárhol kialakulhat bélgyulladás, szakaszokban, amelyek között egészséges foltok is lehetnek. Az orvosok jelenlegi tudása szerint meggyógyítani nem lehet, ám jól kezelhető.

További ajánlott cikkünk ebben a témában: Crohn-betegség

A colitis ulcerosa

A colitis ulcerosa okai még vitatottak: egyes feltételezések szerint kórokozó állhat a betegség mögött. Amikor az immunrendszer „harcol”, akkor az emésztőrendszer is károsodik. Az is lehetséges, hogy a szervezet egy autoimmun folyamatban mindenféle kórokozó nélkül is rátámad saját emésztőrendszerére.

Ha szülő vagy testvér is beteg, nagyobb az esély a gyulladásos bélbetegségek felbukkanására. Leggyakrabban 30-asoknál alakul ki. Ha valaki városban, ipari övezetben él, akkor veszélyeztetettebb. A gyulladt epeutak is hajlamosító tényezőt jelentenek.

További ajánlott cikkünk ebben a témában: Colitis ulcerosa


close