Hasfájás terhesség alatt

Ha a hasfájás terhesség alatt jelentkezik, elsősorban arra kell figyelni, hogy a has fájdalmának oka kapcsolatban áll-e a terhességgel, vagy sem. Nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni, előfordulhatnak olyan kórképek is, amelyek a terhességtől teljesen függetlenek.

Jóindulatú hasi fájdalmak

Előfordulhat olyan hasfájás, amely ugyan a várandóssághoz kapcsolódik, mégsem szükséges kezelni. Ezt egyrészt az is okozhatja, hogy a terhesség alatt az ízületi struktúra átalakul, főként egyes hormonok hatására. Másrészt egyes testi változások, a nagyobbodó méh miatt a kismama hasi nyomást érzékelhet, illetve a rögzítőszalagok folyamatos húzódása miatt panaszkodhat fájdalomra.

Szervi eltérések

Előfordulhat egyes szervek terhesség alatti elváltozása miatti panasz is. Így a terhesség miatt nagyobb valószínűséggel jelentkezik epekő, illetve epegörcs.

A női nemi szervek miatti hasfájás

A nők nemi szervekkel összefüggő hasfájás is jelentkezhet. A kismama méhének összehúzódása, a hüvely, illetve méh fájdalma, gyulladás, vagy császármetszés nyomán kialakult heg mind okozhat hasi fájdalmat. Minden ilyen típusú tünetre fokozottan kell figyelni!

Terhességtől független hasi fájdalom

A hasfájás kialakulhat a terhességtől különálló okokból is. Ezek hátterében legtöbbször a kismedence, illetve a has szerveinek eltérő működése áll. Bár ezek a panaszok nem a terhesség miatt alakulnak ki, mégis szem előtt kell tartani a várandósságot, mivel ez igen szigorúan behatárolja a gyógyszerezés lehetőségeit.


close