Vakbélgyulladás gyermekeknél

A köznyelvben vakbélgyulladásként elterjedt betegség tulajdonképpen a féregnyúlvány lobja. A hasfájást ne kezeljük otthon, mert később téves diagnózishoz is vezethet, azonnal orvoshoz kell vele fordulni.

Gyermekkorban a leggyakoribb sürgős operációt igénylő megbetegedés a vakbélgyulladás, helyesen féregnyúlványlob (appendicitis).

A vakon végződő tubuláris szerv a vastagbél és vékonybél találkozásánál található vakbélből ágazik le, és nem más, mint egy nagyjából 5-10 cm hosszú, 10 milliméter átmérőjű tasak – ám mérete ellenére nagy bajt okozhat.

Vakbélgyulladás okai

A hasi fájdalommal járó betegség a féregnyúlvány nyiroktüszőinek és nyálkahártyájának bakteriális fertőzése miatt alakul ki, ezt általában az oda kerülő idegentestek, bélsárkő vagy férgek okozzák, de konkrét oka legtöbbször nem kideríthető. Az is előfordulhat, hogy bizonyos betegségek, például felső légúti fertőzés fennállásakor a vérárammal jutnak be a kórokozók a féregnyúlványba és okoznak gyulladást. Amennyiben a féregnyúlvány fala elhal és kilyukad (perforál), a béltartalom a hasüregbe ömlik, ami súlyos hashártyagyulladást és sokkot okoz. Az esetek többségében csak hurutos jellegű a betegség, de súlyos gennyes vagy akár üszkös gyulladásra is szokott példa lenni.

Vakbélgyulladás: azonnali műtét

Már csak azért is komolyan kell venni a gyerekek és a fiatalok hasfájását, mert a féregnyúlványlob jellemzően 10 és 30 éves kor között jelentkezik, és azonnali műtéti beavatkozást igényel.

A hashártyagyulladás az akut hasi katasztrófák közé tartozik, így életveszélyes állapot. Ráadásul gyermekkorban a perforáció viharos gyorsasággal történik, mindössze órákon múlhat a műtét sikeressége, melynek célja a gyulladt féregnyúlvány maradéktalan eltávolítása.

Vakbélgyulladás tünetei

A féregnyúlványlob főbb tünetei az általános rossz közérzet, a már említett erős hasfájás mely eleinte a gyomor és a köldök környékén érződik, majd fokozatosan átkúszik az alhas jobb oldalára. Gyakran kíséri hányinger, hányás, hőemelkedés, hidegrázás és láz, valamint erőteljes ételundor. Mindazonáltal, az esetek nagy részében atípusos tünettel van az orvosoknak dolguk, ráadásul a diagnózist tovább nehezíti, hogy a gyerekek nem tudják pontosan beazonosítani a fájdalom helyét és erősségét. A székletből sem következtethető ki a betegség, ugyanis gyakori a székrekedés, a hasmenés és a teljesen normális széklet jelenléte is.

A helyzetet nehezíti, hogy a gyermekek nem tudják szavakba foglalni a panaszaikat. A széklet változása sem egyértelmű, akár székrekedés, akár hasmenés vagy teljesen normális széklet is kísérheti a vakbélgyulladás betegséget.

A vakbélgyulladás megelőzése nem lehetséges. A legfontosabb, hogy hasfájás, bizonytalan hasi panaszok, hányás és láz esetén lehetőség szerint egyből sebészeti ügyeletre vigyük a gyermeket. Fontos, hogy házilag ne kezeljük, mert elfedhetjük vele a tüneteket, és az orvosi vizsgálat során nem derül fény az életet veszélyeztető állapotra.

További ajánlott cikkünk ebben a témában: Vakbélgyulladás tünetei


close