Vakbélgyulladás

Elsősorban a 10-30 esztendős korosztályokat veszélyezteti a vakbélgyulladás, melynek felismerése nem túl egyszerű feladat. Kezdetben rossz közérzet, étvágytalanság jellemzi a féregnyúlvány gyulladását, majd jön a fokozódó hasi fájdalom, melyet hányinger, hányás, hőemelkedés, láz, székrekedés, hasmenés (ez utóbbi a gyermekeknél) is kísérhet.

Ez esetben nem segít sem az életmódváltás, sem a gyógyszeres kezelés: vakbélgyulladás esetén elkerülhetetlen a műtéti beavatkozás, ami azonban nem jár jelentős kockázattal, a beteg pedig bő egy hónap után visszaállhat eredeti életmódjára.

A következőkben a vakbélgyulladásról, annak tüneteiről, következményeiről, a kezelés módszereiről olvashat bővebben.

Vakbélgyulladás alatt nem az egész szerv megbetegedését értjük, hanem egy részének, a féregnyúlványnak gyulladását. A hasi fájdalom először a köldök tájékán jelentkezik, majd görcsökbe torkollik. A diagnózis felállítása után mielőbbi sebészeti beavatkozásra van szükség.

A vakbélgyulladás tünetei

A vakbélgyulladásnak sajnos nincsenek tipikus, pontosan meghatározható tünetei, ezért a diagnózis sokszor nehéz. A páciens általában rossz közérzetre panaszkodik, étvágytalanságot tapasztal, majd hasi fájdalom jelentkezik, eleinte a köldök körül, majd göcsös fájdalomként gyomortájékon. Az elviselhetetlen fájdalom végül a jobb alhasi területre terjed. Kísérheti hányinger, hányás, hőemelkedés, láz, felnőtteknél székrekedés, gyermekeknél hasmenés is.

Perforáció esetén a has kőkeménnyé válik. Legtöbbször a 10-30 éves korosztálynál alakul ki, de már kisgyermekeket is érinthet. Esetükben még nehezebb a diagnózis, hiszen gyakrabban fáj más, ártalmatlan okból a hasuk, és a fájdalom pontos helyét sem tudják mindig meghatározni. A betegség esetén a féregnyúlvány elzáródik nyirokszervi gyulladás vagy székletrög miatt. A fertőzés ezután alakul ki.

További ajánlott cikkünk ebben a témában: Vakbélgyulladás tünetei

A vakbélgyulladás vizsgálata

Az első a fizikális vizsgálat, melynek során az orvos áttapintja a hasat, speciálisan mozgatja a lábat, így generálva a tipikus fájdalmat. Végbélen keresztüli és hüvelyen keresztüli vizsgálatra is sor kerülhet. A vérvétellel igazolható a gyulladás, illetve annak mértéke. Röntgenre és ultrahangra szintén szükség lehet.

A vakbélgyulladás kezelése

A vakbélgyulladást megoldása kizárólag a műtét. A hasfalat altatásban nyitják fel, majd a féregnyúlvány eltávolítása és a környező szövetek vizsgálata, átmosása, esetleg bedrenálása után bezárják a hasüreget. A műtétet a sebészeten vagy – gyermekek esetén – a gyermeksebészeten végzik el. Az operáció után esetleg antibiotikumos kezelésre is szükség lehet, de a páciens néhány nap után elhagyhatja a kórházat, és a megfelelő diéta betartása után, 4-6 hét után újra aktív életet élhet.

További ajánlott cikkünk ebben a témában: Vakbélgyulladás okai, Vakbélműtét utáni felépülés


close