A vastagbél megbetegedéseiben szenvedő páciensek gyakran nincsenek tudatában annak, hogy bélműködésük eltér a normálistól. A bélpanaszok kellemetlen tünetei a rostgazdag táplálkozás hatására enyhíthetőek, esetleg megszüntethetőek.
Az alábbiakban a rost fogalmáról, pótlásáról, a rostban gazdag táplálkozás vastagbél problémáira gyakorolt hatásáról, túladagolásáról, valamint a rostgazdag ételekről olvashat.
A vastagbél problémák számos esetben gyerekkorban kezdődnek, az évek során az élet megszokott részévé válnak, és összehasonlítási alap hiányában a legtöbb beteg feltételezi, hogy a funkciói normálisan működnek. A vastagbélrákban, divertikulózisban (a vastagbél falának kiboltosulása), aranyérben, sipolyban, végbél-repedésben szenvedő páciensek általában egész életükben problémákat tapasztalnak a bélműködésükkel kapcsolatban. Legtöbben krónikus székrekedésben szenvednek, melynek leggyakoribb oka a megfelelő mennyiségű rostbevitel hiánya.
Mik a rostok?
Rost alatt a növény emberi szervezet számára nem megemészthető részét értjük. A rostok emésztetlenek maradnak és a széklet fontos összetevőivé válnak. A rostokat elsősorban növényi eredetű táplálék fogyasztásával vihetjük be a szervezetbe.
Miért fontosak a rostok?
A rosthiány pótlásával normális bélmozgás alakítható ki. Amennyiben már károsodtak a belek, a rostgazdag táplálkozással megelőzhetővé válnak a további problémák. A rostgazdag táplálkozásra való átállás előtt ki kell kérni az orvos véleményét.
A megfelelő bélműködés érdekében naponta 25-30 gramm napi rostbevitelre van szükség. A kevés rostbevitel hatására a széklet kevés, kemény és száraz. A rost hatására a széklet puhává, testessé válik, így könnyen áthatol a vastagbelen. Azonban a kemény, száraz salakanyag hozzáragad a vastagbél falához, és így erős nyomásra van szükség az elmozdításukhoz. Idővel azonban a vastagbél nem képes fenntartani az erős lökéshullámok produkálását, ezért a hasizmok is segítenek kinyomni a kemény, száraz székletet. A rostszegény étrend és a székrekedés következtében aranyér, vastagbél-repedés és sipoly alakulhat ki, de hajlamosít olyan súlyos betegség kialakulására is, mint a vastagbélrák.
A rostok túladagolásának következményei
A túlzott rostbevitel is ártalmas lehet. A sok rost, különösen megfelelő mennyiségű vízfogyasztás hiányában, súlyos székrekedést okozhat. Fontos odafigyelni a megfelelő mennyiségre, valamint a vízfogyasztásra. Az eredmény pár héten belül jelentkezik.
Rostgazdag táplálékok
A napi ajánlott rostbevitel 25-30 gramm. Az alábbi lista rostban gazdag ételeket tartalmaz.
- Szárított bab, borsó és egyéb hüvelyesek
- Korpa
- Szárított gyümölcsök, például füge, sárgabarack, datolya, mazsola, aszalt szilva
- Málna, szeder, eper
- Csemegekukorica
- Teljes kiőrlésű gabonák
- Rozs, zab, búzakorpa, kukoricakorpa
- Brokkoli, sárgarépa, kelbimbó
- Héjában sült krumpli
- Szilva, körte, alma, banán, cseresznye
- Diófélék
- Kókuszdió
- Spenót, cékla