Crohn-betegség okozta hiányállapotok

A Crohn-betegség az emésztőrendszer egészét érintheti a szájtól egészen a végbélig, a leggyakoribb azonban a vékonybelet érintő gyulladás.

Mivel ezen a területen szívódik fel a tápanyagok jó része, nagyon sok Crohn-beteg küzdhet felszívódási problémákkal és ezek miatt kialakuló tápanyaghiánnyal.

Amikor bármilyen táplálékot elfogyasztunk, azt a rágással, majd a gyomor nedveivel, savaival feldolgozható méretűvé bontjuk, majd ezt a „lebontott” táplálékot a vékonybél sejtjei hasznosítják, vagyis az ételekből felszívódnak a véráramba a tápanyagok, vitaminok.

Vitamin- és tápanyaghiány

Azonban a Crohn-betegeknél a vékonybél gyulladása nagyon súlyos felszívódási zavarokat okozhat. Ennek következményei a különböző vitamin- és tápanyaghiányos állapotok. Sajnos, a gyulladásos tünetek enyhítésére szedett gyógyszerek is befolyásolhatják bizonyos tápanyagok felszívódását.

A felszívódási zavarok miatt kialakuló hiányállapotok érinthetik a fehérjéket, a zsírokat és a szénhidrátokat, ezek például izomvesztéssel, fogyással járhatnak együtt. Gyakoriak lehetnek a különböző vitaminhiányos állapotok, elsősorban a vas, a B12-vitamin a folsav felszívódása sérülhet a Crohn-betegség következtében. Ez vérszegénységgel, fáradékonysággal, koncentrációs zavarokkal, visszatérő fejfájásokkal, a szem körüli sötét karikákkal, kiszáradt és kisebesedett ajkakkal, a köröm töredezettségével, hajhullással is együtt járhat.

Előfordulhat kalcium-, kálium-, nátrium- és magnéziumhiányos állapot is. Ezek az ásványi anyagok rendkívül fontos szerepet játszanak például a vérnyomás szinten tartásában, az idegrendszer megfelelő működésében, a csontok egészségének megőrzésében is.

Hiányállapotot okozó étrend

A vitaminhiány és az alultápláltság ráadásul nemcsak a felszívódási problémák miatt alakulhatnak ki, hanem azért is, mert sok Crohn-beteg elveszíti az étvágyát, kevesebbet eszik (hiszen ezzel elkerülheti az igen kellemetlen és fájdalmas panaszokat), vagy nem étkezik elég változatosan. Emellett, azoknál a betegeknél, akiknél a gyulladás olyan súlyos mértékű, hogy azt csak műtéttel lehet kezelni, egyszerűen túlságosan lerövidül a vékonybél ahhoz, hogy hatékonyan elláthassa a feladatait.


close