Bélrendszeri daganatok

Ha Ön városban él, keveset mozog, nem fogyaszt elegendő rostban és kálciumban gazdag élelmiszert, ezzel szemben előnyben részesíti az állati zsiradékokban gazdag ételeket, jobban teszi, ha kivizsgáltatja magát, ugyanis ebben a csoportban a legnagyobb a bélrendszeri daganatok esélye – főként ötven fölött van ez így.

Ha bélvérzést, véres-nyákos székletet tapasztal, váltakozó hasmenéssel és székrekedéssel szembesül, ne tétovázzon! Ijedtségre azonban nem feltétlenül van ok, hiszen a vékonybélben, illetve a vastagbélben (ez utóbbi a gyakoribb) diagnosztizált daganatok az esetek nagyon nagy részében jóindulatúak. Ám a vastagbélrák rendkívül komolyan veendő betegség, annál is inkább, mivel hazánkban ez a második leggyakoribb daganatos betegségfajta. Időben észlelve és megfelelő gyógymódot alkalmazva azonban elérhető a teljes gyógyulás.

Az alábbiakban a bélrendszeri daganatok osztályozásáról, tüneteiről és kezeléséről olvashat.

Vékonybél daganatok

Vékonybél-daganatok ritkán fordulnak elő, az összes gyomor-bélrendszeri daganat 5 százalékát adják. Általában jóindulatúak (mirigyhám eredetű adenómák, simaizom eredetű leiomiómák vagy zsírszöveti eredetű lipómák). A malignus daganatok fele mirigyhám eredetű adenokarcinóma, negyede nyirokszövet eredetű limfóma.
A leggyakoribb tünetek a hasi fájdalom, a bélvérzés, a fogyás, a láz és a bélelzáródás. A diagnózist endoszkópos és szövettani vizsgálat, kontrasztanyagos bélvizsgálat vagy hasi CT adja. A kezelés a daganat fajtájától függően a műtéti eltávolítás és/vagy a kemoterápia.

Vastagbél-daganatok

A jóindulatú vastagbél daganatok a polipusok, melyek lehetnek a népességben elszórtan (sporadikusan) előfordulóak, vagy örökletesen családi halmozódást mutatóak. A sporadikus előfordulásúak többféle szövettani típusba sorolhatóak (pl. a hiperplasztikus polipusok csaknem minden esetben jóindulatúak maradnak, míg az adenomák rosszindulatú daganatok alapjául szolgálhatnak). Sokszor tünetmentesek, és a más okból végzett endoszkópos vizsgálat során fedezik fel őket, de gyakran okoznak bélvérzést, vagy szemmel nem látható, csak laboratóriumi módszerrel kimutatható (okkult) vérvesztést, vashiányos vérszegénységet, hasi fájdalmat vagy bélelzáródást.
A kezelésünk során – amennyiben lehetséges – az endoszkópos vizsgálat során történő eltávolításra (endoszkópos polipektómia) kell törekedni, de néha a polipok mérete, elhelyezkedése ezt nem teszi lehetővé, és ilyenkor sebészeti beavatkozás szükséges. A szövettani típustól függően ellenőrző endoszkópos vizsgálatok szükségesek a kiújulás veszélye miatt.

Az örökletes polipózis szindrómák (familiáris adenomatózus polipózis, Gardner-szindróma, herediter non-polipózis szindróma stb.) esetében egyéb társuló elváltozások is jelen lehetnek, és legtöbb típusukban a vastagbél polipusok rosszindulatú elfajulása gyakori.

Rosszindulatú vastagbélrák

A rosszindulatú vastagbélrák a második leggyakoribb rosszindulatú daganat, előfordulása 50 éves kor felett drámaian növekszik, férfiakban és nőkben közel azonos gyakorisággal. A legtöbb vastagbélrák adenomából alakul ki úgy, hogy egy meghatározott úton egyre súlyosabb sejtelfajulás alakul ki a polipusban. E sejtelfajulást mutációk eredményezik, melyet környezeti tényezők is befolyásolnak.

Kockázati tényező a mozgásszegény, városi életmód, a rostban és kálciumban szegény, állati zsiradékban gazdag táplálkozás. Leggyakrabban adenokarcinóma kialakulásával számolhatunk, melyek háromnegyede a vastagbél bal oldalán (a leszálló vastagbélben) helyezkedik el. A jellemző tünetek a bélvérzés, a véres-nyákos széklet, a hasmenés és a székrekedés váltakozása, a hasi fájdalom, a fogyás, a vashiányos vérszegénység.

Az endoszkópos vizsgálat és a szövettani diagnózis után a daganat előrehaladottsága felmérendő (hasi UH, hasi és kismedencei CT, mellkas röntgen, esetenként csontizotópos vizsgálat és koponya CT). A daganat elhelyezkedésétől és stádiumától függően (esetleges kemo-radioterápiás előkezelés után) műtéti eltávolításra kell törekedni, amelyet a stádiumtól függő kemoterápia követhet, ha szükséges. A túlélés a daganat stádiumától függ, teljes gyógyulás elérhető.


close