Hasfájás és PMS

A PMS, vagyis a premenstruációs szindróma a nők mintegy 85 százalékát érinti. Számtalan tünet jelentkezhet a menstruáció előtti napokban, ezek közül a leggyakoribbak a különböző hasi panaszok, például a hasfájás, az emésztési zavarok és a puffadás.

A premenstruációs szindróma számtalan tünetet magában foglalhat, a mellek megduzzadásától és érzékenyebbé válásától a hangulatingadozáson keresztül a pattanások megjelenéséig. Az egyik leggyakoribb panasz azonban az emésztőrendszert érinti: sok nő tapasztalja meg, hogy a menstruáció előtti időszakban puffad, esetleg néhány kilót hízik is, a szervezete több vizet tart vissza, megdagadnak az ujjai, esetleg emésztési panaszai is lesznek. Ezek a tünetek különösen zavaróak lehetnek, hiszen a külsőnkre is hatással vannak, kellemetlenebbül érezzük magunkat a bőrünkben – ez pedig a hangulati változásokkal, érzékenységgel, esetleg rosszkedvvel együtt csak még szörnyűbbé teszi a napjainkat. A PMS-sel kapcsolatos tünetek olyannyira kellemetlenek lehetnek, hogy a nők mintegy öt százalékánál a munkavégzést is akadályozzák.

PMS okai

A premenstruációs szindrómával kapcsolatos kellemetlen tünetek, így a haspuffadás és emésztési panaszok okát még nem tudták pontosan meghatározni a szakemberek. Egyrészt szerepe lehet ebben a különböző hormonális változásoknak, de az étrendünknek és az életmódunknak is. A hasi görcsökért is a hormonok a felelősek, egyrészt ezek fokozhatják a méh összehúzódásait (ezek szükségesek ahhoz, hogy a menstruációs vér távozni tudjon), másrészt komoly hatással vannak az emésztésünkre is.

Mit tehetünk a PMS okozta hasi panaszok ellen?

A legjobb módszer a premenstruációs szindrómával összefüggő hasi panaszok enyhítésére, ha egy kicsit változtatunk az életmódunkon. Kerüljük a sóban gazdag ételeket (melyek tovább fokozhatják a vízvisszatartást és a puffadást), együnk több rostdúst élelmiszert, például zöldségeket, gyümölcsöket és teljes kiőrlésű gabonákat, ezek ugyanis hozzájárulhatnak az egészséges emésztéshez. Hasonlóan jó hatása lehet annak, ha több vizet iszunk! Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a premenstruációs szindróma tüneteinek súlyosságát nagymértékben befolyásolja a lelkiállapotunk. Sajátítsunk el néhány stresszkezelő technikát, jógázzunk vagy sportoljunk, így ugyanis csökkenthetjük az érzékenységet és enyhíthetünk a hangulatingadozásokon is.


close