Gyógyszerekkel a túlzott gázképződés ellen

A gázképződés teljesen természetes folyamat, mely minden ember szervezetében végbemegy. Bár a kialakulásánál a legnagyobb szerepet az étrend játssza, így általában annak megváltoztatása javít a panaszokon. Érdemes azonban a gyógyszerszedést is megfontolni.

A gázképződés teljesen normális folyamat, mint ahogy az is, hogy ettől a gáztól a végbélen keresztül naponta többször, átlagosan 8-20 alkalommal megszabadulunk. Az, hogy ki mennyit szellent, egyénenként eltérő, de a legnagyobb mértékben az étrendünktől függ.

A gázképződésért a bélrendszerben található jótékony hatású baktériumok a felelősek: a táplálék feldolgozásának mellékterméke a jellegzetes szagú gáz – meglepő módon a szagot csak az összetevők nagyjából 1 százaléka tartalmazza, a maradék szagtalan.

Fokozott gázképződést okozó élelmiszerek

A gázképződésért elsősorban azok az ételek felelősek, melyeket elfogyasztunk, de nem kizárt az sem, hogy a lenyelt levegő is hozzájárul ahhoz, hogy ki mennyit szellent.

„Hagyományosan” fokozott gázképződéssel járó élelmiszerek a karfiol, a brokkoli, az articsóka, a hüvelyesek, az élesztővel készült péksütemények, de a tejtermékek és a tojás is gyakori szellentést okozhatnak az arra érzékenyeknél. Ha sikerül ezeket az ételeket kiiktatni az étrendünkből, általában a gázképződés is normalizálódik.

Gázképződés elleni gyógyszerek

Amennyiben gyógyszerekkel szeretnénk tenni a fokozott gázképződés és az azzal együtt járó puffadás ellen, számos termékből választhatunk. Esetenként ezek vény nélkül kaphatóak, de ha kiderül, hogy a puffadás és gázképződés hátterében valamilyen allergia áll, akkor a gasztroenterológus szakorvos ajánlhat valamilyen gyógyszert.

A gyógyszerek vagy segítenek megemészteni azokat a tápanyagokat, melyek miatt kialakulhat a fokozott gázképződés, vagy a savképződést befolyásolják, például oly módon, hogy a gyomorban lévő apróbb gázbuborékokat „összekötik”, így azoktól könnyebben szabadulhatunk meg. Az aktív széntabletták szintén hatékonyak a fokozott gázképződés ellen, bizonyos, az IBS kezelésére javasolt gyógyszerek pedig a bélműködés hatékonyságát serkenthetik.

További cikkeink ebben a témában: Szélgörcs kezelése gyógyteával, Étrendkiegészítők a bélgázok ellen


close