Szélgörcs babáknál

A gázképződés teljesen normális folyamat, azonban néha előfordulhat, hogy a gázok felhalmozódnak és nem tudnak távozni, ez pedig fájdalommal, görcsökkel járhat együtt. Ez különösen kellemetlenül érintheti a kisbabákat.

A fájdalmas szélgörcsöt a csecsemő hasában felhalmozódó gázok okozzák, melyek evéskor vagy síráskor jutnak be a belekbe.

A bélgázok miatt a babánál teltségérzet jelentkezhet akkor is, amikor még nem evett eleget. A kicsik egy részének minden étkezés után meg kell küzdenie a hasfájással, másoknak szinte soha nincs ilyen gondjuk. Azonban a szélgörcsökkel összefüggő sírás és fájdalom rendkívül gyakori, a csecsemők negyedét érintheti.

Szélgörcs tünetei babáknál

A szélgörcsöknek jellegzetes tünetei lehetnek. Ha a baba hirtelen abbahagyja az evést, fájdalmasan sírni kezd, lábát a hasához húzza, majd hirtelen kirúgja, az öklöcskéjét összeszorítja, esetleg tekergeti magát, szinte biztosak lehetünk benne, hogy hasfájás, szélgörcs gyötri.

Nem lehet pontosan tudni, hogy a kólikaként is ismert bántalmakat mi okozza, de valószínűsíthető, hogy az emésztőrendszer éretlensége áll a háttérben, illetve az, hogy a kicsi evés közben levegőt nyel. Szerencsére a babák többségénél négy hónapos korra elmúlnak ezek a kellemetlenségek, mert ekkorra a belek már elegendő enzimet termelnek a táplálék megemésztéséhez.

Addig azonban az emésztetlen tejből az erjedés miatt nagy mennyiségű bélgáz keletkezhet. Természetesen, ha a szélgörcsök szokatlanul gyakran jelentkeznek, és a különböző módszerek (például tornáztatás) nem enyhítik a kicsi kellemetlenségeit, érdemes orvoshoz fordulni, mert lehetséges, hogy valamilyen súlyosabb probléma, például táplálkozási allergia áll azok hátterében.

Baba szélgörcse: mit tegyünk és mit ne?

A nyugtalan, hasfájós kicsik egyébként többnyire teljesen egészségesek, vidámak, és jól fejlődnek. A szélgörcsökön segíthet a tornáztatás, a gyengéd has- vagy hátmasszázs, illetve az édesköményből, köményből vagy kamillából készült tea is.

Puffadáscsökkentő és görcsoldó cseppekkel is megpróbálkozhatunk, természetesen a gyermekorvossal egyeztetve. Néhány csecsemő jól reagál a ringatásra, a hordozókendőre vagy arra, ha bepólyáljuk őket.


close