Szélgörcs

Szélgörcs akkor alakul ki, ha a bélgáz nehezen, vagy egyáltalán nem tud távozni. Fontos elemezni a gázt, hogy kiderüljön a valódi ok.

A továbbiakban bemutatjuk a bélgáz összetevőit, elemzésének módjait, a szélgörcsben szenvedők két csoportját, és a kellemetlenség ellenszereit.

A bélgáz normális jelenség

Mindenki termel bélgázt, ez teljesen normális jelenség. Ha valaki puffadást tapasztal, az a túlzott gyomor- vagy bélgáztermelés következménye, ilyenkor jelentkezik a böfögés, szellentés, a túlzott felfúvódás. Egy átlagos ember naponta 14-szer enged ki bélgázt, de nincs túl sok, vagy túl kevés mennyiség.

Miből áll a bélgáz?

A bélgázt 5 szagtalan gáz alkotja: ezek a nitrogén, hidrogén, szén-dioxid, metán és oxigén. A szagért további gázok a felelősek: ezek skatole, indol és kén-tartalmú vegyületekből állnak. Nem mindenkinél vannak jelen azok a baktériumok, amelyek ezeket a vegyületeket állítják elő.

A bélgáz gyúlékonyságáért a hidrogén és a metán a felelős. Megbecsülték, mennyi emésztetlen étel éri el a végbelet: körülbelül 30-150 gramm szénhidrát. Ezt sok minden befolyásolja: emésztés, diéta, anyagcsere gyorsasága. A bélgáz két forrásból tevődik össze: egyrészt küldő forrásból, ilyen az étkezés, beszéd közben lenyelt levegő. Másrészt bélgáz keletkezik akkor is, amikor a végbélben található baktériumok az emésztetlen ételt bontják.

A bélgáz elemzése

A gázok elemzése segíthet eldönteni, hogy a levegő lenyelésével került-e a szervezetbe a sok gáz, vagy az emésztés következtében, baktériumok gáztermelése során keletkezett-e. Az első esetben főleg nitrogént, oxigént és szén-dioxidot tartalmaz a gáz, míg a második esetben elsősorban szén-monoxid, hidrogén és metán mutatható ki.

Vannak ételek, amelyek szintén fokozott gázképződéssel járnak, és akár szélgörcsöt okoznak: bab, káposzta, keményítőt tartalmazó ételek, illetve a szorbit (ezt tartalmazza a cukormentes rágó és néhány gyümölcs). Laktózhiány következtében is növekedhet a bélgáz mennyisége, ilyenkor a szervezet a tejcukrot emészti nehezen. Aki szélgörccsel küzd, kezdjen el táplálkozási naplót vezetni. Ebből jól kiderül, mely ételek okozzák a kellemetlen tüneteket.

A szélgázzal küzdő betegek két csoportja

Az orvos a vizsgálatok során két csoportba osztható szélgörccsel küszködő betegekkel találkozik: az egyik csoportnál vizsgálatokkal is kimutatható a túlzott gázképződés, a másiknál normális bélgázmennyiséget talál, ám az irritábilis bél szindróma betegségben szenvedők a normális mennyiséget is fájdalmas, feszülő érzésként élik meg.

Hogyan tehetünk a szélgörcs ellen?

A savlekötők alkalmazásával megoldható a túlzott, zavaró böfögés problémája, ám ezek nincsenek hatással a bélgáz mennyiségére. Az aktívszén-tabletta segíthet a szélgörcsön, ugyanis enyhíti a vastagbél gázosodását. Étkezés előtt alkalmazva hatásos. Mindenképp orvoshoz kell fordulni, ha a puffadás mellett láz, hányás, hasmenés, székrekedés, véres széklet jelentkezik.

Szélgörcs csecsemőknél

Csecsemőknél is nagyon gyakori probléma a szélgörcs. Ők elsősorban a mohón evő kicsik. Fájdalomként élik meg a bélgázok feszülését, ezért általában keservesen sírnak. A tapasztalatok szerint a gondos büfiztetés, a mozgatás, tornáztatás segít megszabadulni a kellemetlen szélgörcstől.


close