IBS okai

Az irritábilis bél szindróma kialakulásának okai még nem teljesen tisztázottak, de az biztos, hogy nőknél gyakoribb. Az is elfogadott tény, hogy az IBS-t súlyosbítja a stressz és az egészségtelen étkezés vagy életmód.

IBS-re kell gyanakodni, ha puffadással, fájdalommal és hasmenéssel reagál szervezetünk például a stresszre, bizonyos gyógyszerekre vagy ételekre (pl: csoki, tej, néhány gyümölcs, zöldség). A gyanút erősítheti, ha a panaszok erősödnek stressz hatására.

Az irritábilis bél szindróma okai

Az irritábilis bél szindróma pontos oka nem ismert. Annyi bizonyos, hogy ilyenkor a bélmozgást előidéző összehúzódások erősebbek és tovább tartanak, mint normális esetben. Az étel is gyorsabban halad át, ami gázt, puffadást, hasmenést okozhat. De előfordulhat mindennek az ellenkezője is, mikor az étel áthaladása lelassul, a széklet keménnyé, szárazzá válik. A normál mennyiségű bélgáz-tartalomra az irritábilis bél szindrómában szenvedő betegek fokozott érzékenységgel reagálnak.

Számos tényező szerepet játszik az irritábilis bél szindróma kialakulásában, így például a kóros szerotonin szint, vagy a bélbaktériumok nem megfelelő egyensúlya. Noha a triggerek is személyenként változnak, a leggyakoribb befolyásoló tényezők a következők:

Az irritábilis bél szindróma és az ételek

A csokoládé, tejtermékek, alkohol, szénsavas italok és egyes gyümölcsök okozhatnak puffadást, rossz közérzetet. Az IBS azonban nem összetévesztendő a laktóz intoleranciával!

Stressz és az irritábilis bél szindróma

Stressz és egyes pszichés okok hatására az irritábilis bél szindróma tünetei felerősödnek.

Hormonok

Mivel az irritábilis bél szindróma nőknél gyakrabban fordul elő, valószínűleg a hormonális változások is szerepet játszanak a betegségben.

Hajlam

Ha valamelyik közeli rokona IBS-ben szenved, Önnél fokozott a betegség kialakulásának kockázata.


close