Hasfájás és menstruáció

Gyakori panasz, hogy menstruáció idején hasfájással, puffadással, vagy a normálistól eltérő emésztési szokásokkal küzdenek a nők. Mi minden lehet ennek az oka, és mit tehetünk a kellemetlen tünetek ellen?

A menstruáció alatti hasfájás két „területen” is jelentkezhet, egyrészt érintheti a méhet (ezek a menstruációs görcsök a méh izomzatának összehúzódásától keletkeznek), másrészt az emésztőrendszerünket. Sok nő tapasztalja meg, hogy a menstruáció ideje alatt megváltoznak az emésztési szokásai, jellemző lehet például a hasfájás, hasmenés vagy éppen a székrekedés és a fokozott gázképződés is. Ezeknek a jelenségeknek az oka a szervezetünkben bekövetkező hormonális változásokban keresendő.

Hasfájás menstruáció előtt és közben

A menstruáció idején, illetve az azt megelőző hetekben bekövetkező hasi panaszok némileg különböznek attól, melyet egyébként megtapasztalhatunk, és amelyeknek oka vagy a helytelen életmódban, az egészségtelen táplálkozásban, esetleg a különböző bélrendszert érintő betegségekben keresendő. A menstruációval összefüggő hasi panaszok oka a hormonális egyensúly megváltozásában keresendő: a szervezetünkben megváltozik az ösztrogén, a progeszteron, illetve a prosztaglandin szintje, ezek a hormonok szükségesek ugyanis ahhoz, hogy bekövetkezzen a peteérés, illetve a fogantatás elmaradásakor a menstruáció.

Ezeknek a hormonoknak azonban más hatásai is vannak, például ellazítják a simaizmokat (melyekből a bélrendszer is áll), így lassítják a bél perisztaltikus mozgását, ennek következtében az elfogyasztott étel jóval lassabban ürül ki a szervezetünkből. A prosztaglandin magasabb szintje ezzel szemben hasi görcsöket és hasmenést okozhat.

Menstruációs hasfájás ellen

Szerencsére, ezek a panaszok elég hamar, néhány napon belül elmúlnak, általában csak a menstruáció első három napján tapasztalhatóak meg a hormonális változásokkal összefüggő hasi panaszok. Az életmódunk megváltoztatásával, például a rostdús ételek fokozott fogyasztásával, a koffein- és alkoholtartalmú italok mellőzésével, a rendszeres testmozgással, illetve a stresszkezelési technikák segítségével sokat javíthatunk az állapotunkon, és enyhíthetjük a hasi panaszokat is. Amennyiben a hasi panaszok nagyon súlyosak, érdemes kivizsgáltatnunk magunkat, mert ezek valamilyen gyulladásos bélbetegségre, de komolyabb hormonális problémára is utalhatnak.


close