Colitis ulcerosa

A colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás) a vastagbél krónikus gyulladásos megbetegedése. Tünetei nagymértékben függnek a gyulladás súlyosságától és helyétől.

A fekélyes vastagbélgyulladás mindig alulról, a végbél környékéről indul ki. Amennyiben ez szakasz a legsúlyosabban érintett, akkor proctitis ulcerosáról, a végbél fekélyes gyulladásáról van szó.

Ennek tünete a végbélből történő vérzés, a végbéltáji fájdalom, a székelési inger ellenére történő nehéz székletürítés.

A fekélyes vastagbélgyulladás komolyabb esetei

Komolyabb esetben a vastagbél felsőbb szakaszai is érintettek a betegségben, azaz a gyulladás a végbéltől a sigma bélszakaszon át a leszálló vastagbél teljes bal oldali szakaszáig terjed.

Főbb tünetei a véres-nyákos hasmenés, a görcsös hasi fájdalom és a fogyás. Legkiterjedtebb formájában a bélgyulladás a teljes bélszakaszt érinti, ekkor pancolitisről beszélünk. Szintén véres-nyákos hasmenéssel, görcsös hasi fájdalommal, fáradtsággal, fogyással és éjszakai izzadással járó kórkép.

Fulmináns colitis

A colitis ulcerosa ritka, életet veszélyeztető típusa a fulmináns colitis, amely a teljes vastagbélrendszerre kiterjed, tünetei a súlyos fájdalom, erős hasmenés és kiszáradás, súlyos és életveszélyes szövődményei a vastagbélrepedés és toxikus megacolon, azaz a vastagbél mérgező tágulása.

Colitis ulcerosa okai

A betegség szervi oka nem ismert. Az arra hajlamosító génkészlettel született embereknél a vastagbélben normálisan is jelen lévő baktériumokat indokolatlanul megtámadja – folyamatosan vagy rendre kiújulóan – a védekező rendszer. Egy tartós gyulladásos állapot marad fenn a bél falában, ami annak károsodásához vezet, de nem tudni, hogy ez a betegség kiváltó oka vagy eredménye-e. Az viszont biztos, hogy nem az étrend vagy a stressz okozza, ám a nem megfelelő étkezés és a túl sok stressz sokat ronthat a tüneteken.

Colitis ulcerosa és a Crohn-betegség

Hasonlónak tűnhet a Crohn-betegséghez, de míg a colitis ulcerosa a vastagbél szakaszán jelentkezik, addig az előző az emésztőrendszer különböző pontjain is felbukkanhat, az ánusztól a szájüregig. A colitis ulcerosa általában fiatal felnőttkorban jelentkezik. Első és legfőbb tünete a tartósan fennmaradó hasmenés, ami rendszerint véres, nyálkás jellegű, és akár naponta 10-15 alkalommal is jelentkezhet, még éjszaka is. Gyakran kíséri hasi fájdalom, különösen a bal alhas területén.

Bár elsősorban a vastagbél betegsége, tünetei más szerveken is jelentkezhetnek, gyulladásos jelenségek formájában a különböző ízületekben (térd, boka, csukló, gerinc), a szemekben vagy a bőrön is.

További ajánlott cikkünk ebben a témában: Gyulladásos bélbetegségek


close