Bélférgesség kezelése

A bélférgek paraziták, amelyek az emberi szervezetet is megtámadják. A leggyakoribb emberben élősködő bélféreg a cérnagiliszta. A bélférgesség mindenkit veszélyeztet, nem áll összefüggésben a tisztálkodás hiányával.

Az alábbiakban a galandféreg és a cérnagiliszta okozta bélférgesség kezeléséről olvashat.

Galandféreg okozta fertőzés kezelése

Galandféreg okozta fertőzés gyanúja esetén ajánlott orvoshoz menni. Mivel különböző típusú bélférgek okozhatnak fertőzést, a pontos diagnózis felállítása érdekében székletmintát vesznek, így megállapítható a bélférgességet okozó féregtípus. Amennyiben nem találnak férget a székletmintában, az orvos vértesztet kérhet.

A kezelés típusa és időtartama a bélféreg típusától függ. A galandférgeket általában egyszeri, szájon át bevehető gyógyszeres kezeléssel gyógyítják. A gyógyszer elpusztítja a galandférgeket. Az elpusztult galandférgek kiürülnek a szervezetből. Ha a férgek nagytestűek voltak, kiürülésük alkalmával esetleg görcs érezhető. A kezelés befejezése után egy és három hónappal az orvos újra ellenőrzi a székletmintát.

Cérnagiliszta (hegyesfarkú bélgiliszta) okozta fertőzés kezelése

A cérnagiliszta okozta fertőzés eredményesen kezelhető gyógyszerek segítségével. Gyógyszeres kezelést a tünetek jelentkezése után alkalmaznak. A tünetek közé tartozik például a végbélnyílás környékén kialakuló viszkető érzés. Gyógyszeres kezelést alkalmaznak akkor is, ha fertőzött személy van a közvetlen környezetben. A bélféreg gyorsan terjed olyan helyeken, ahol sok ember tartózkodik, családon belül, iskolában. A cérnagiliszta fertőzésben szenvedők számára nagyon lényegesek azok az óvintézkedések, amelyek segítségével megakadályozható a bélférgesség újra kialakulása és terjedése. Ennek érdekében az alábbi utasításokat kell betartani:

  • Gyakran és alaposan kell kezet mosni. A kézmosás elngedhetetlen evés előtt és WC használat után.
  • Nem szabad vakarni a viszkető végbélnyílás körüli területet. A viszketés általában este jelentkezik. Kesztyű viselésével megelőzhető a vakarás.
  • A körmök legyenek rövidre vágva, így megelőzhető, hogy bélféregpeték kerüljenek alá.

close