Crohn-beteg étrendje

A Crohn-betegség súlyos gyulladásos bélbetegség, mely tulajdonképpen a bélrendszer bármely szakaszát érintheti. Bár a betegség kiváltó oka ismeretlen, a megfelelő étrenddel nagyon jó eredményeket érhetünk el a tünetek visszaszorításában.

A Crohn-betegség tünetei közé tartozik a nagyon gyakori, krónikus hasmenés, az enerváltság, fáradékonyság, a hasi görcsök, a hányinger és hányás, az étvágytalanság és a fogyás. Ezen tünetek miatt gyakran alultápláltság, vitaminhiány léphet fel, ugyanis a Crohn-betegség felszívódási zavarokkal is együtt jár.

Étkezési napló

Az étrend összeállításánál rendkívül fontos az egyéni jellegzetességek figyelembe vétele, mindenkinél más válthatja ki ugyanis a kellemetlen tüneteket. Érdemes ezért étkezési naplót vezetni, mert ez segíthet kideríteni, hogy mely ételeket nem tolerálja a szervezetünk.

Probiotikumok

A legelőnyösebb ételek közé tartoznak például a probiotikumban gazdag fogások, mert ezek olyan jótékony baktériumokat tartalmaznak, amelyek szükségesek az egészséges bélflórához, a hasmenés miatt ugyanis károsodhat a baktériumflóra. A probiotikumokat érdemes étrend-kiegészítő formájában magunkhoz venni, azonban az adagolással kapcsolatban kérjük ki az orvosunk tanácsát.

Kurkuma

Gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású a kurkuma. Ez a fűszer- és gyógynövény képes csökkenteni a bélrendszer irritációját, így a hasmenéses tünetek is csökkenhetnek. A kurkumát sok ételbe vagy éppen turmixba, smoothie-ba is keverhetjük, de kurkumatartalmú kapszulát is szedhetünk. Legyünk óvatosak, ha vérhigítót vagy cukorbetegség elleni gyógyszereket szedünk, mert ezek kölcsönhatásba léphetnek a kurkumával.

Gyömbér

Szintén rendkívül jótékonyan hat az emésztésre a gyömbér, mely a gyomorbántalmak egyik legfontosabb gyógynövénye, gyulladásgátló, görcsoldó, emésztésjavító tulajdonságai is vannak, emellett számos antioxidánst és vitamint is tartalmaz. A gyömbérből készíthetünk teát, keverhetjük az ételeinkbe, de természetesen étrend-kiegészítő kapszulaként is magunkhoz vehetjük.

Érdemes a narancssárga színű zöldségekből is többet fogyasztani, a sárgarépában, sütőtökben, édesburgonyában ugyanis olyan antioxidánsok, vitaminok találhatók, melyek nagyszerűen óvják és gyógyítják a bélrendszert. Ezeket a zöldségeket ráadásul könnyű megemészteni, és sokféle módon elkészíthetők.


close