Gluténérzékenység

Napjainkra egyre többeket érint a glutén intolerancia vagy közismertebb nevén a lisztérzékenység, mára Európában ez az egyik leggyakoribb genetikus betegség, mely a bélrendszert érinti. Az érzékenység kialakulásának genetikai okai vannak, így nem előzhető meg.

A gabonafélékben található gluténra való érzékenység következményeként a belek nem tudják megfelelően felszívni a szervezet számára szükséges tápanyagot. A betegség nem gyógyítható, de a szigorúan követett gluténmentes étrend többnyire teljes felépülést biztosít.

A gluténérzékenység tünetei

A lisztérzékenységtől szenvedő betegek normális táplálkozás mellett is súlyvesztést tapasztalnak. Tipikus tünet a haspuffadás és a túlzott bélgáz-termelődés. A zsír felszívódási zavarára utal, hogy a széklet zsírtartalma megnövekedik, laza állagúvá és bűzössé válik. Gyakori panasz a hasmenés, a fáradtság és a rossz közérzet. A vérben csökken a fehérje, a nátrium, a kálcium és a kálium szintje. Vas- és folsavhiány lép fel. Jellemző a protrombin véralvadási faktor alacsony szintje, ezért könnyebben keletkeznek vérömlenyek, és egy esetleges sérülés esetén a seb sokáig vérzik. Gyerekek esetében a kezeletlen glutén intolerancia angolkór kialakulásához vezethet.

A glutén intolerancia kialakulásában a genetikai hajlam játszik szerepet, ezért nem előzhető meg. A betegség miatt elpusztulnak a vékonybél bolyhai (villusok), amelyek pedig növelik a belek nyálkahártyájának tápanyag felszívására alkalmas felületét, így a felszívási felület csökken.

A gluténérzékenység kezelése

A betegség tünetei közvetlenül a glutén elfogyasztása után is jelentkezhetnek, de akár hetekkel később is. A glutén olyan protein, amely megtalálható a búzában, az árpában, a rozsban és a zabban.

A kezelés lényege a glutén kizárása, illetve helyettesítése, például kukoricával vagy hajdinával, rizzsel. Oda kell figyelni, hogy a szervezet minden szükséges tápanyaghoz hozzájusson. Pótolni kell a folsavat, a vasat, a kálciumot, a B12- és a D-vitamint. Indokolt a gyakoribb orvosi kontroll, mert a lisztérzékenyeknél kétszer nagyobb az esélye valamilyen béldaganat kialakulásának. Gyakori probléma a vérszegénység és a csontritkulás is.


close