A haspuffadás kivizsgálása

A haspuffadást az esetek döntő többségében valamilyen funkcionális probléma okozza, de ritkább esetben előfordul, hogy szervi oka áll a háttérben.

Az alábbiakban a haspuffadás kivizsgálása során alkalmazott leggyakoribb vizsgálatokról olvashat.

A haspuffadás oka

A haspuffadás oka a leggyakrabban a nem megfelelő életmód, ami jelenti többek között a kapkodó, gyors evést, melynek során fokozott levegőnyelés történik, a nem megfelelő folyadék- és rostfogyasztást, és a mozgásszegény életmódot. A nem megfelelő életmód következtében a beteg székrekedésre válik hajlamossá, nő a tranzitidő, melyet a béltartalom a bélrendszerben tölt el. Szintén haspuffadást okozhat a puffasztó ételek fogyasztása, például gyakran okoz panaszt a káposzta, a karfiol, a hagyma, a paprika vagy a paradicsom héja.

A haspuffadás ellen a leggyakrabban az említett okokra való odafigyelést szoktuk javasolni, azaz a bőséges rost- és folyadékfogyasztást a székrekedés elkerülésére. Segíthet a probiotikum-kúra is, továbbá a kapkodó evés, levegőnyelés, rágózás, puffasztó ételek kerülése.

Ha ezen életmódbeli változások nem hoznak eredményt, vagy a haspuffadás mellé egyéb tünet is társul – például a székelési habitus megváltozása, vér a székletben, nőgyógyászati panaszok, kifejezett görcsök stb. – akkor szervi okokat kell keresni. Természetesen fontos tényező az életkor, a panaszok időtartama, jellege és intenzitása is.

Az elvégzendő vizsgálatok

A kivizsgálásnak több eleme van, egyrészt gasztroenterológiai okok, másrészt ritkábban nőgyógyászati és urológiai, endokrinológiai okok jönnek szóba.
A kezdeti tájékozódáshoz rutin laborvizsgálat és hasi ultrahangvizsgálat áll a rendelkezésünkre, ennek eredményétől függően tovább lehet lépni. Alapvető még a székletvizsgálat, illetve a széklettenyésztés. Ha valószínűsíthető, hogy nem emésztőszervi okra áll a háttérben, akkor vizeletvizsgálat, urológiai, nőgyógyászati fizikális vizsgálat, hüvelyi ultrahangvizsgálat is történhet.
Szükség lehet a felszívódási zavarok kiderítését eredményező vizsgálatokra is, például a laktóz-intolerancia diagnózisához H2 kilégzési tesztre, vagy a lisztérzékenység vizsgálatához a speciális antitestek szintjének mérésére a vérben, illetve a vékonybélből történő biopsziás mintavételre. Ezeken kívül hasi CT, endoscopos vizsgálat, ritkábban elvégzett laborvizsgálatok stb. álnak még rendelkezésünkre a pontos ok felderítésének céljából.

Dr. Csuth Ágnes


close