Gyógyítható-e a Crohn-betegség?

A Crohn-betegség jellemzően a fehér bőrű, különösen az északi és nyugati népek betegsége.

A Crohn-betegség hajlamos a kiújulásra, rendszerint – szabálytalan időközönként – újra és újra kialakul, végigkísérve a beteg életét.

A kór gasztroenterológiai gondozást és rendszeres kontrollt igényel. Nem gyógyítható meg teljesen, de gyógyszeresen kezelhető gyulladásgátlókkal, antibiotikumokkal, úgynevezett immunszupresszáns (az immunrendszert gyengítő) gyógyszerekkel és biológiai szerekkel. Ezzel a speciális, az immunrendszer működését áthangoló kezeléssel sok esetben, egyensúlyban tartható a betegség. Kiegészítő kezelésként hasznosak lehetnek egyes tápszerek, vaskészítmények, valamint probiotikumok.

Ezeket egy, illetve ne együk Chron-betegként

Kezelése során tanácsos kerülni a fokozott testi és lelki megterhelést, és a dohányzást. Nem tanácsos az alkohol, és az egzotikus ételek fogyasztása, valamint a tej, a durva rostok, a paradicsom, az oxalátban gazdag ételek (sóska, spenót, csokoládé, narancs) és a C-vitamin-tartalmú készítmények fogyasztása.

Javasolt viszont a túró, a sajt, a joghurt, a kefir – hozzátéve, hogy a tejmentesség egyéni tolerancia függvénye – a sovány hús és a tésztafélék étrendbe iktatása.

Bélrövidítő műtét

Az étrend célja az érzékeny bélszakasz megnyugtatása, az energia- és tápanyaghiány pótlása, valamint a beteg kondíciójának javítása. Ha a betegség következtében bélelzáródás vagy perforáció következett be, elkerülhetetlen a bélrövidítő műtét: a sebész ekkor a műtét során eltávolítja a beteg bélszakaszt. Ám ez sem okoz végleges gyógyulást.


close