Vakbélgyulladás terhesség alatt

Jellemzően a várandósság első két trimeszterében alakulhat ki vakbélgyulladás. Hogyan ismerhető fel ez a betegség és milyen veszélyeket rejt magában?

Vakbélgyulladás alatt nem a vakbél, hanem a féregnyúlvány gyulladását értjük. A betegség főként férfiakat érint, de terhes nőknél sokszor komoly diagnosztikus problémát okozhat.

Mi okozza a vakbélgyulladást?

Több elváltozás is okozhatja a betegséget, például az üreges szervek elzáródása, a hasi szervek vérellátási zavara, hasi sérülések, idegentest, székletrög jelenléte. Legtöbbször a féregnyúlvány perforációja okozza a gyulladást.

Hogyan ismerjük fel a vakbélgyulladást?

A betegség tipikus tünetekkel jelentkezik: fő jele az erős, hasi fájdalom, emellett tapasztalhat a beteg émelygést, hányingert, gyengeséget, hasi puffadást, valamint étvágytalanságot is. A hasfal megkeményedik, feszes lesz, gyakran előfordulhat székrekedés is.

Terhesség alatt a féregnyúlvány helyzete megváltozik, ugyanis a növekvő méh lefelé tolja a vakbelet és a féregnyúlványt, így a fájdalmak nem jellegzetes helyen jelentkeznek, hanem a has középvonala mentén. Mivel ilyenkor nehezebb felismerni a betegséget, különösen fontos, hogy időben észleljük a problémát.

További ajánlott cikkünk ebben a témában: Vakbélgyulladás tünetei

Miért veszélyesebb terhesség alatt a vakbélgyulladás?

A vakbélgyulladás felismerése a terhesség alatt sokkal nehezebb, és ebből adódnak sokszor problémák. Ha későn ismerik fel a féregnyúlvány gyulladását, akkor a perforáció, illetve hashártyagyulladás után diagnosztizálják a betegséget, ez pedig mind a magzatot, mind az anyát veszélyezteti. Súlyos vérmérgezés alakulhat ki, ami veszélyt jelent az anyára. A magzat esetében pedig vetélés, illetve koraszülés léphet fel. Az időben diagnosztizált féregnyúlvány-gyulladás tehát életeket menthet.

A betegséget csak sürgős műtéti eljárással lehet kezelni, amely a féregnyúlvány eltávolítását jelenti. A terhesség alatt végzett műtét nehezebb, mivel más sebésztechnikai megoldást kell elvégezni ilyen esetben. Ilyenkor császármetszés elvégzése is szóba jöhet, ha a magzat elérte a megfelelő kort.


close