IBS kezelése

A kellemetlen tünetek ellenére azonban az irritábilis bél szindróma szerencsére nem okoz maradandó károsodást a vastagbélben. A betegség legtöbb esetben diétás és életmódbeli változtatásokkal kontrollálható.

Mivel az irritábilis bél szindróma kiváltó oka nem ismert, a kezelés a tünetek enyhítésére korlátozódik. Sokan csak hosszú idő után fordulnak orvoshoz, ami nem helyes: ugyanezek a tünetek ugyanis néhány más betegségre is jellemzőek (pl: vérhas, colitis ulcerosa, Crohn-betegség, vastagbélrák).

Kezelés közepes vagy súlyos IBS esetén

Legtöbbször az életmódban és diétában bekövetkező változás elég, ám ha valaki közepes vagy súlyos irritábilis bél szindrómában szenved, többre van szükség:

  • Rostban gazdag étrend és rostkiegészítők segíthetnek a székrekedésen, ám előfordulhat, hogy növelik a görcsöket és a gázképződést, ezért ügyeljen a fokozatosságra!
  • Hasmenés elleni szerekkel szabályozhatja a hasmenést.
  • Kerülje a gázképződést okozó ételeket, mint a szénsavas és koffeines italok, saláták, nyers gyümölcsök, zöldségek (különösen a bab, káposzta, brokkoli, karfiol), tejtermékeket, édesítőszereket.
  • Antidepresszánsokkal gátolható a beleket ellenőrző neuronok aktivitása, illetve enyhítik a depressziót.
  • Fogyasszon sok folyadékot, különösen vizet.
  • Tornázzon rendszeresen! A mozgás, masszázs enyhíti a stresszt, serkenti a belek normál működését.
  • Fogyasszon probiotikumokban gazdag élelmiszereket vagy probiotikum kiegészítőket. Növelik a belekben a jó baktériumok mennyiségét, és csökkentik a hasi fájdalmat és puffadást.

Az IBS szövődményei

Az irritábilis bél szindróma néhány szövődménnyel is járhat: aranyér, hiánybetegségek. Kezelése többek között rostpótlással, hasfogóval, gyógyszerekkel és szélképző ételek kerülésével történik.


close