Bélelzáródás

A bélelzáródás (ileusz) többnyire nem önálló betegség, hanem valamilyen más kóros állapot szövődménye, de akár halálhoz is vezethet. A betegség során a belek részlegesen vagy teljesen elzáródnak, a bennük lévő táplálék és salakanyagok továbbhaladása megszűnik.

Az alábbiakban a bélelzáródás formáiról, tüneteiről és kezelési lehetőségeiről olvashat részletesebben.

Az elzáródás felett a tápcsatorna működése zavartalan, így nagy mennyiségű folyadék, emésztőnedv, bélsár halmozódik fel a felső szakaszokon. A bél kitágul, a benne pangó béltartalom irritálja a nyálkahártyát annak gyulladását okozva. A megduzzadt, vizenyős bélfal könnyen megreped, a hasüregbe került béltartalom pedig ingereli a hashártyát. A bélből „kifolyt“ emésztőnedvek és kórokozók miatt shockos állapot alakul ki, mely életveszélyes is lehet.

A bélelzáródás formái

A bélelzáródásnak két fő formája létezik. Az egyik esetben mechanikus okok miatt záródik el a bél (mechanikus ileusz), ilyenkor vagy a tápcsatorna belsejében alakul ki szűkület, legtöbbször gyulladás vagy tumor miatt, vagy kívülről kerül összenyomásra a bélszakasz. Ennek oka hashártya-összenövésekben, bélcsavarodásban, illetve a bél sérvkapun való kicsúszásában keresendő.

A másik fő formában a bélfal mozgása szűnik meg (perisztaltikus ileusz), ezért nem halad a béltartalom előre. Ez az állapot reflexesen, hasi műtétek után alakul ki, illetve olyan esetekben, amikor a bélfalból hiányoznak az idegsejtek (Hirschprung-betegség), vagy amikor a bél vérellátása szenved zavart.

A bélelzáródás tünetei

A bélelzáródás tipikus tünetei a folyamatosan fennálló, görcsös hasi fájdalom, a hányás, a puffadás és a székletürítés hiánya. A hashártya izgalma miatt a has érintése a hasizmok reflexes összehúzódását okozza, úgynevezett defense alakul ki. Amennyiben az elzáródás magasan van, akkor a fájdalom mellett a hányás a domináns tünet, ha alsóbb bélszakasz érintett, a puffadás és a székrekedés hangsúlyosabb.

A bélelzáródás kezelési lehetőségei

A tünetek kialakulásakor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, mert a késlekedés életveszélyes következményekkel járhat! A vizsgálat során az orvos áttapintja és meghallgatja a hasat, illetve röntgen felvételt készíttet. Amennyiben beigazolódik az ileusz, akkor azonnal meg kell szüntetni, akár műtétes úton is a bélelzáródást, a kialakult fertőzést pedig antibiotikumokkal kell megállítani. Az ok elhárítása után fontos a belek működésének mielőbbi helyreállítása, és az egészséges emésztés beindítása.


close