Hasfájás

A hasfájás a hasüreg területén jelentkező fájdalom. Életkoronként változó, mi állhat a hasfájás hátterében, sok okozója lehet. Hasfájást okozhat többek között gyulladás vagy sérülés.

Az alábbiakban felsoroljuk a hasfájás lehetséges okait, bemutatjuk, hogy milyen betegségekre gyanakodhatunk bizonyos típusú hasi fájdalmak esetén.

A hasfájás okai

A hasfájás okait nem egyszerű megtalálni, ugyanis banális és komolyabb, esetleg azonnali beavatkozást igénylő problémák is gyakran kezdődnek hasonló módon.

Általános hasi fájdalom

Általános fájdalom esetén a hasnak körülbelül fele, vagy nagyobb része érintett. Ha görcsös, erősödő, akár bélelzáródásra is utalhat. Jelezhet emésztési zavart, gyomorinfluenzát is. Ha a fájdalom egy jól körülhatárolt területen jelentkezik, és rosszabbodik, akkor vakbélgyulladást jelenthet, vagy epehólyag-, gyomorfekély is okozhatja.

Lokalizált hasfájás

Az egyre fokozódó, lokalizált hasi fájdalom utalhat egy szerv gyulladására. A görccsel járó fájdalom ijesztő és fájdalmas tud lenni, de gyakran nem igényel kezelést, nem súlyos. A hasfájás fő oka lehet ilyenkor a bélrendszeren átjutó bélgáz vagy széklet. Számos nő küzd hasfájással a menstruációs ciklus idején.

Akkor kell jobban odafigyelni, ha a nehezen meghatározható görcsös hasfájás fokról fokra rosszabb lesz, és tovább tart 24 óránál. Akkor is jó óvatosnak lenni, ha jól körülhatárolhatóvá válik a hasfájás. A hasmenés, vagy más, kisebb panasszal együtt járó görcs gyakran ijeszti meg a betegeket, mert igen fájdalmas. Az esetek többségében azonban ez nem jelez komoly bajt.

Hirtelen, erős fájdalom a hasban

Az esetek kis százalékában a hirtelen felbukkanó, erős fájdalom sérülésre is utalhat: a gyomor- vagy bélrendszer épsége sérülhetett. Más is okolható ezért a fájdalomért: az orvos vizsgálhatja a torziós here vagy petefészek, a vesekő- vagy a húgyhólyagbetegség lehetőségét, esetleg az aorta aneurizma (véredényprobléma) diagnózisát.

Ha vakbélgyulladás vagy epehólyag-probléma áll a hasfájás hátterében, akkor a fájdalom mozgás, köhögés következtében rosszabbodhat. Minél előbb orvoshoz kell fordulni akkor, ha az erős hasfájás minden átmenet nélkül lép fel, illetve akkor is, ha az enyhe hasfájás egyre rosszabbodik. Ha valaki kisebb hasi sérülést szenved, előfordulhat, hogy hányást, hányingert tapasztal.

Ez gyakran hamar elmúlik, ám ha a fájdalom rosszabbodik, vagy hosszabb időn át elhúzódik, akkor is érdemes szakemberhez fordulni, hiszen jelezhet valamilyen belső sérülést is. Hasfájás esetén érdemes azt is végiggondolni, épp milyen gyógyszereket szedünk. Néhány orvosság is ilyen mellékhatásokkal rendelkezik, illetve sok gyógyszer székrekedést is okozhat, aminek szintén hasfájás az egyik tünete.

Speciális hasi fájdalom

A petefészekráknak szintén vannak a has fájdalmával járó, speciális tünetei: hasi- és kismedencei fájdalom, a hasüreg növekedése, a has puffadása, nehézkes étkezés, vagy gyorsan jelentkező jóllakottság-érzet. Ha ilyet tapasztal egy hónapban többször is (12-szer vagy még többször), akkor szintén szakembert kell felkeresni.
Bizonyos bélbetegségeknek (pl: irritábilis bél szindróma, vagy a Crohn-betegség) meghatározó tünete szintén a hasfájás.


close