Miért van szükség rostokra?

A rostok rendkívül jótékony hatást gyakorolnak bélrendszerünkre, ugyanis jelentősen megkönnyítik az emésztést, illetve csökkentik a méreganyagok felszívódását. A rostszegény táplálkozás miatt több salakanyag marad a szervezetben, ami hosszabb távon komoly problémákat jelenthet. Ám mint minden más, ez is túlzásba vihető, így célszerű odafigyelni arra, hogy napi 35 grammnál többet ne fogyasszunk a rostokból.

A rostok a gabonákban, növényi élelmiszerekben található olyan szénhidrátok, melyeket a szervezet nem képes megemészteni, így változatlanul jutnak a vastagbélbe. Megkönnyítik az emésztést, mivel csökkentik az áthaladási időt, így a méreganyagok felszívódását.

Hogyan segítenek a rostok?

A növényi rostok az emésztőrendszeren áthaladásukkor kisöprik a lerakódott salakanyagot, és megkönnyítik a bélsár áthaladását, enyhítik a székrekedést. Emellett rengeteg vitamint és nyomelemet tartalmaznak. Csökkentik a vércukor és koleszterinszintet is.

Szakértők szerint a különböző emésztőszervi-, vastag- és végbél megbetegedések hátterében a rostszegény táplálkozás áll. Nem megfelelő rostbevitel esetén a belek mozgása lelassul, így a salakanyag is tovább marad a szervezetben, mint kéne.

Különösen a sok finomított élelmiszert fogyasztóknak kell odafigyelni a megfelelő rostbevitelre. A rostok fokozzák a teltségérzetet, így az étvágy is csökken.

A túlzott rostfogyasztás azonban gázképződést okoz és nehezíti bizonyos ásványi anyagok felszívódását. A javasolt mennyiség napi 35 gramm.


close