Crohn-betegség kezelése

A Crohn-betegség rendkívül összetett emésztőrendszeri probléma, melynek kiváltó oka ismeretlen. A megfelelő kezelést éppen ezért igen körültekintően kell megválasztani, és az egyéni igények, állapot figyelembevételével kell meghatározni.

A Crohn-betegség az emésztőrendszer krónikus gyulladásos betegsége, mely a szájüregtől a végbélnyílásig bármely területet érintheti. Általában a bél egy-egy rövidebb szakaszát érinti, ahol kisebb területek kifekélyesednek, de közöttük ép szakaszok is találhatók.

A tünetei általában attól függnek, hogy az emésztőrendszer melyik szakaszát érinti, így ezek lehetnek hasmenés, fogyás, hasi görcsök, visszatérő láz stb. Egyéb, akár az egész testet is érintő kísérő tünetei is lehetnek, például szemészeti, bőrgyógyászati, ízületi problémák.

Hullámzó, krónikus probléma

A Crohn-betegség hullámzóan jelentkező krónikus probléma, jobb és rosszabb szakaszok váltogathatják egymást. A jó periódust relatív panaszmentesség, jó közérzet jellemzi. A visszaesés oka nem mindig ismert, fertőzések, bizonyos gyógyszerek, testi-lelki túlterhelés is okozhatják.

Tünetek enyhítése, visszaesés elkerülése

Mivel a betegség kiváltó oka jelenleg nem ismert, kezelésénél elsősorban az egyéni tünetek enyhítésére, illetve a visszaesések elkerülésére kell koncentrálni. A Crohn-betegség gyógyszeres kezelése állhat például gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók, görcsoldók szedéséből. Nagyon oda kell azonban figyelni a gyógyszerszedésre, mert bizonyos szerek tovább ronthatják a beteg állapotát.

Crohn-beteg étrendje

A Crohn-beteg étrendjét is az egyedi szempontok alapján kell összeállítani, elsősorban a tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető, kiegyensúlyozott táplálkozásra kell törekedni. Fontosak a különböző táplálékkiegészítők is, különösen gyerekek esetében. Ha ugyanis a betegség a bélrendszer bizonyos traktusait érinti, az felszívódási zavarokkal (elsősorban B12-vitamin-hiánnyal) is együtt járhat. Fontos a rendszeres mozgás és a stresszmentes életre való törekvés, ebben segíthetnek például a különböző meditációs vagy relaxációs technikák, de a betegséggel kapcsolatos érzések feldolgozásában segíthet a pszicho- vagy akár a művészetterápia is.

Esetenként, ha a gyógyszeres kezelés és az életmódváltás nem hoz jelentősebb javulást, előfordulhat hogy az orvosok műtétet javasolnak, vagyis a bélrendszer leginkább gyulladt részeit eltávolítják. Ez azonban sajnos nem jelent végleges megoldást, a Crohn-betegség ugyanis egyéb bélszakaszokon kiújulhat.


close