Ileusz

Az ileusz kifejezés azt a folyamatot takarja, amikor valamilyen oknál fogva a béltartalom nem képes kiürülni, bélelzáródás jön létre vagy funkcionális okok miatt áll le a bélműködés.

Az ileusz lehet komplett és inkomplett, továbbá mechanikus és funkcionális. Mindez azt jelenti, hogy teljesen, illetve részben áll le a bélműködés, vagy – az utóbbiak esetén – valamilyen mechanikus akadály állja a béltartalom útját, vagy pedig a bélrendszer valamilyen működési zavara. Többnyire elkerülhető a műtéti beavatkozás, amennyiben segít a gyomortartalom tartós leszívása, a bélmozgatás, a beöntés, a folyadékpótlás vagy a gyógykezelés. Ám vannak esetek – például a mechanikus ileusz – amikor elkerülhetetlen a sebészeti eljárás. Előfordulhat, hogy átmeneti, illetve végleges megoldásként úgynevezett sztómát alakítanak ki a béltartalom kivezetésére, ami nem csak fizikálisan, hanem pszichésen is megviseli a beteget, ezért pszichológus szakember bevonására is szükség lehet.

Az alábbiakban részletesen olvashat az ileusz típusairól, tüneteiről, valamint kezelési lehetőségeiről.

Ileusz típusai

Az ileusz a gyomor-bél rendszer egészén kialakulhat és a problémás bélszakasz határozza meg a tüneteket is. Az elzáródás lehet teljes (komplett), illetve inkomplett, ami azt jelenti, hogy az béltartalom egy része nehezen, de átjut az érintett bélszakaszon.

A bélelzáródást előidéző ok alapján megkülönböztetnek mechanikus, valamint funkcionális ileuszt. Mechanikus ileusz esetén a béltartalom útját mechanikus akadály állja el, például daganat, gyulladás, sérv, epekő, nagyméretű polip, idegentest stb. Funkcionális ileusz viszont – a szervezetet általános érintő kóros állapot miatt – a vékony- és a vastagbél működési zavarát jelenti. Ezt okozhatja valamilyen fertőzés, mérgezés, trauma, vérzés, gyógyszerek, diabétesz stb.

Ileusz tünetei

Bélelzáródás esetén jellegzetes panasz a görcsös, fokozatosan erősödő, hasi fájdalom, a hányás, a székrekedés, a bélgázok távozásának megszűnése, kellemetlen teltségérzet és puffadás. A kezdeti stádiumban a beteg csak a gyomor tartalmát hányja ki, majd bélsarat is. A tartós hányás gyors állapotromlást idézhet elő.

Ileusz kezelése

A funkcionális ileusz az esetek nagy része gyógyítható konzervatív kezeléssel, amely a gyomortartalom tartós leszívását, bélmozgatást, beöntést, illetve a megfelelő folyadékpótlást és a kiváltó ok gyógykezelését jelöli. Ha mindezek ellenére sem javul a beteg állapota, indokolttá válik a sebészeti megoldás.

Mechanikus ileusz esetén általában műtéti beavatkozás szükséges, amely arra irányul, hogy megszüntessék a bélelzáródás okát, a beleket szabaddá tegyék, és amennyiben szükséges eltávolítsák a károsodott bélszakaszt. Az operáció során szükségessé válhat egy olyan mesterséges nyílás (sztóma) kialakítása, amelyen keresztül távozhat a béltartalom. Ez a betegség súlyosságától függően lehet átmeneti, illetve végleges megoldás. Ilyenkor a beteg pszichés kezelésére is gondot kell fordítani.


close