Glutén

Ahogyan az allergiák, úgy különböző ételintoleranciák is egyre gyakoribbak napjainkban, miután a legtöbb probléma a bélrendszerből ered, egyre több vizsgálat kutatja a táplálkozás szerepét bizonyos betegségek kialakulásában.

Manapság a legtöbbet rossz hírbe hozott élelmiszerek egyik csoportja a gabonafélék, különösen ezek egyik alkotóeleme, a glutén, mely két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke.

A gond a búza egyik összetevőjével, a gliadin fehérjével van, de még az árpában lévő hordein és a rozsban található secalin is hasonló tüneteket okozhat.

Glutén okozta tünetek

Ezen összetevők fogyasztását követő időszakban hasfájás, a széklet megváltozása, hasmenés és székrekedés váltakozva jelentkezhetnek. Emellett fejfájás, fáradtság, izom- és ízületi fájdalom, a lábak, vagy karok zsibbadása, ekcéma, vagy bőrkiütés, depresszió és vérszegénység jelentkezhet. Mindazonáltal, a hasi panaszok, fáradtság és az egyéb tünetek hátterében rengeteg más betegség is állhat. Ha sikerül kideríteni, hogy a panaszokat valóban a glutén okozza, akkor viszont az étrendből való kizárása nélkülözhetetlen.

Cölikália és a gluténérzékenység

Fontos, hogy cöliákia, a búza, vagy gabonaallergia nem keverendő össze a gluténérzékenységgel, a kiváltó okok és a tünetek is eltérőek. Mindegyikre igaz azonban, hogy a tünetek megszűntetéséhez a betegeknek lisztmentes diétát kell tartaniuk, azaz nem fogyaszthatnak búzát, árpát, rozst, zabot tartalmazó élelmiszereket. A zab egyébként csak gluténnal szennyezett, miután ugyanott dolgozzák fel, ahol a búzát, de rendelkezésre állnak tiszta készítmények is, amit a betegek is fogyaszthatnak.

Gluténmentes diéta következményei

Mindazonáltal, a gluténmentes (GM) étrendnek az egészséges emberek esetében nem sok pozitív hatása van. Akik igyekeznek a GM szabályait betartani, azok sokkal több zsírt és kalóriát fogyasztanak, hiszen a készen kapható termékekben ezekből sokkal több található, ez pedig elhízáshoz vezet. Akik gluténmentesen étkeznek, más tápanyagok mellett gyakran túl kevés B-vitamint, folsavat és vitamint juttatnak szervezetükbe, holott a gabonafélék fogyasztása esetükben nem károsítja a bélbolyhokat és nem növeli a kórképre jellemző antitestek számát sem.

A gabonamagvak jellemzői a magas keményítő- és rosttartalom, így könnyen hozzáférhető energiát biztosítanak a fizikai- és szellemi teljesítményhez. Fontos, de nem komplett fehérjeforrások, és alacsony zsiradék tartalommal rendelkeznek. Jelentős mértékben tartalmaznak viszont káliumot, foszfort és magnéziumot, jó forrásai a kalciumnak, szelénnek és a cinknek, valamint a B-vitaminoknak, ezen belül a B1-, a B2- és a B6-vitaminban bővelkednek. Ezek a vitaminok a megfelelő anyagcseréhez, valamint az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez szükségesek.


close